Czym są wrzody
Wrzody są to rany na ścianie żołądka lub dwunastnicy, czyli pierwszego odcinka jelita cienkiego. W warunkach prawidłowych, gruczoły błony śluzowej żołądka wydzielają soki trawienne, w których w skład wchodzi kwas solny oraz enzym zwany pepsyną (pepsyna w procesie trawienia rozkłada białko). Równocześnie w dwunastnicy i żołądku wytwarzany jest śluz, który spełnia zadanie ochronne wewnętrznej powierzchni.Kiedy dochodzi do zburzenia równowagi tych dwóch czynników, soki trawienne niszczą niszczą powierzchnię ścian żołądka lub dwunastnicy, doprowadzając tym samym do owrzodzenia.
Objawy i przyczyny owrzodzenia
- Typowe Objawy: Bóle brzucha na czczo lub w określonym czasie po jedzeniu. Występowanie zgagi, nudności. Tracenie masy ciała, wymioty.
- Objawy mocno zagrażające: Nagłe ostre bóle nadbrzusza. Kał zawierający krew. Obecność krwi w wymiocinach.
Jak możemy pomóc
Zalecenia dietetyczne w chorobie wrzodowej:
- Wykluczyć z diety pokarmy przyczyniające się do dolegliwości (Bóle brzucha, odbijanie, zgaga). Pokarmy mocno pobudzające produkcję soków żołądkowych: alkohol, kawa, mocna herbata, słone potrawy, kostki bulionowe. Pokarmy ostre: pieprz, curry, papryka, chrzan, ocet.
- Wykluczyć z diety pokarmy bardzo tłuste z uwagi na zaleganie w żołądku. Tłuszcze nie powinny przekraczać 30% wartości energetycznej diety.
- Powinniśmy zjadać mniejsze, a częstsze posiłki. Dzięki temu szybciej neutralizujemy treści żołądkowe.
- Unikajmy gorących potraw i napoi. Posiłki powinny mieć umiarkowaną temperaturę.
- Ograniczenie spożywania mleka. Mleko, śmietanki pobudzają produkcję kwasów żołądkowych.
- Przy silnej chorobie wrzodowej powinniśmy stosować dietę lekkostrawną, która nie obciąża ścian żołądka.
- W przypadku zakażenia Helicobacter pylori, powinniśmy wprowadzić priobiotyki.
W probiotyki obfituje kapusta kiszona (nie mylić z kapustą kwaszoną), zawiera ona również glutaminę, która wyścieła przewód pokarmowy. Stosowanie preparatów z karotenoidami i odpowiedniej diety, skutecznie wpływa na walkę z chorobą. Organizm przetwarza beta-karoten zwarty w preparatach karotenoidów, w witaminę A, która chroni ściany żołądka i jelita cienkiego, umożliwiając gojenie się wrzodów.
Źródła Karotenoidów w diecie podane w (μg/100 g):
- marchew (9000)
- słodkie ziemniaki (9000)
- dynia (8000)
- pietruszka naciowa (5410)
- jarmuż (5350)
- szpinak (4200)
- papryka (3150)
- morele (1500)
- brokuł (920)
- pomidor (420)