Jak schudnąć skutecznie - Indeks glikemiczny i jego zastosowanie w odchudzaniu


Wpływ indeksu glikemicznego na działanie hormonów
Miliony lat ewolucji wytworzyły u człowieka, dwa niezwykle silne instynkty. Pierwszy z nich to popęd seksualny dzięki, któremu zapewniamy ciągłość gatunku. Drugi z nich to pragnienie jedzenia. Świetnie można to zaobserwować na podstawie odczuć jakich doznajemy widząc atrakcyjnego przedstawiciela płci przeciwnej (potrzeba reprodukcji) lub agresji, która budzi się w nas kiedy zaczynamy odczuwać mocny głód (reakcja przygotowująca nasz organizm do polowania). W końcu stały dostęp do żywności zapewniany jest dopiero od kilku tysięcy lat (chociaż nadal są obszary objęte głodem), podczas gdy przyjmuje się, że gatunek homo sapiens dotarł na bliski wschód około 100 tyś. lat temu.

Ogromną rolę w organizmie człowieka pełni spożywanie pokarmów. Natura obdarzyła nasze jelita komórkami neuronowymi, które niezależnie zarządzają procesami wchłaniania składników odżywczych.

Insulina, czyli hormon wytwarzany przez trzustkę, usuwa nadmiar cukru we krwi i reguluję pracę niemal wszystkich komórek - regeneracja, metabolizm, tworzenie nowych komórek (reprodukcja).

Wysokie stężenie insuliny powoduje, że komórki nie naprawiają bieżących uszkodzeń, ale starają się wytworzyć nowe komórki - co w przypadku obecności nowotworu, może grozić jego nasileniem.
Natomiast niskie stężenie insuliny powoduje regenerację komórek oraz wytwarzanie antyoksydantów, które chronią komórki przed ich uszkodzeniem.
W perspektywie długotrwałego wysokiego stężenia insuliny, organizm narażony jest na obniżenie wrażliwości na działanie insuliny (insulinoodporność), co w konsekwencji prowadzi co cukrzycy stopnia II.

Leptyna jako drugi hormon zarządzającymi zasobami energetycznymi organizmu, wytwarzana jest przez tkankę tłuszczową. Im wyższy poziom tkanki tłuszczowej, tym większa ilość wytwarzanej leptyny, która informuje mózg o zasobach energetycznych zgromadzonych w naszym organizmie. Wysoki poziom leptyny informuje mózg o wystarczającej ilość zgromadzonych rezerw, przez co uczucie głodu powinno zostać wyłączone, a tkanka tłuszczowa zostaje wykorzystana do pozyskania z niej energii. Wysokie stężenie leptyny przez dłuższy okres czasu, powoduje odporność (tak jak w przypadku insuliny) co prowadzi do tego, że mózg "nie słyszy" sygnałów, a uczucie głodu nie zostaje wyłączone.



Ewolucja
Leptyna wpływając na nasz mózg, zarządza również procesem reprodukcji. Przez większość czasu istnienia naszego gatunku, ludzkość nie miała dostępu do nieograniczonych zasobów pożywienia. Posiadanie dzieci przy małym dostępie do żywności nie miało sensu. Dlatego natura uznała, że w tym okresie ludzie powinny się skupić na przetrwaniu, a reprodukcję zostawić na bardziej sprzyjający czas. Świetnym przykładem są zawodniczki sportowe, które charakteryzują się niską masą ciała i małym % odtłuszczenia - w wielu przypadkach owulacja zostaje wstrzymana, a proces ten został zaprogramowany przez naturę wiele tysięcy lat temu.

Po zrealizowaniu naszego głównego biologicznego celu (reprodukcji) z ewolucyjnego punktu widzenia, nasza egzystencja nie ma sensu.  Dlatego starzejemy się i umieramy. Wydłużenie okresu czasu życia człowieka, powodowałoby gorsze przystosowanie organizmu do obecnie panujących warunków.

Średnio człowiek podczas swojego życia, przetwarza około 70 ton pokarmu. Jest to duże obciążenie energetyczne. Im nasza dieta zawiera więcej pustych kalorii i mało wartościowych składników, tym nasze życie jest krótsze. Naukowcy twierdzą, że niezawodną metodą przedłużania żywotności jest ograniczenie kalorii przy zachowaniu w diecie wszystkich niezbędnych składników odżywczych.

Wpływ insuliny i produktów o wysokim IG na naszą sylwetkę
Pod wpływem wysokiego poziomu insuliny, organizm mając nadmiar energii z glukozy odkłada ją w tkance tłuszczowej - stąd wynika zależność od siebie insuliny i leptyny.

Długotrwałe spożywanie pokarmów o wysokim indeksie glikemicznym, powoduje częste wyrzuty insuliny i tym samym tworzenie tkanki tłuszczowej. Im wyższy poziom tkanki tłuszczowej tym sygnały leptyny są coraz słabsze i coraz w mniejszym stopniu odczuwamy "sytość", pomimo nadmiaru zgromadzonych już rezerw w tkance tłuszczowej.

W wyniku braku aktywności fizycznych, czyli braku dodatkowego pozyskiwania energii z tkanki tłuszczowej i dużych skoków cukru we krwi, zaczynamy odczuwać głód. Zapasy glikogenu czyli energii, którą zgromadziliśmy w krwiobiegu szybko się wyczerpują, a mózg nie dysponując informacjami na temat odłożonych rezerw - wysyła sygnał zachęcający nas do jedzenia.

Obecnie główną przyczyną otyłości  jest spożywanie nadmiaru węglowodanów oczyszczonych (cukru, produkty z białej mąki), które pozbawione są błonnika. Każde zboże w naturalnej formie zawiera błonnik, który znajduje się w otoczce ziarna. To właśnie ta otoczka bogata jest w witaminy, minerały oraz błonnik, który opóźnia wchłanianie cukru do krwi.

Długotrwałe utrzymywanie wysokiego poziomu insuliny prowadzi do przeciążenia pracy trzustki, która wydziela insulinę, tym samym jej uszkodzenie co prowadzi do cukrzycy, chorób układu krążenia, nowotwór, otyłości i śmierci.

Indeks glikemiczny
Różne produkty, mogą zawierać taką samą ilość węglowodanów, pomimo tego ich przyswajalność może mieć różny wpływ na poziom glukozy we krwi. Różnice te wyraża indeks glikemiczny.

Indeks glikemiczny to wykres produktów uszeregowanych według tego, jak szybko po ich spożyciu rośnie stężenie cukru (glukozy) we krwi.
IG oblicza się dzieląc poziom glukozy po spożyciu 50g. tego węglowodanu, przez poziom glukozy uzyskany po spożyciu wybranego produktu.
IG wynoszący 70 oznacza, że po spożyciu 50g. wybranego produktu, poziom glukozy wzrośnie o 70% - w porównaniu do tego jak po spożyciu 50g. czystej glukozy.

Ładunek glikemiczny (LG)
To sposób oceny zawartości węglowodanów w pożywieniu. Opiera się on na dwóch wartościach takich jak: wartość indeksu glikemicznego (IG) oraz rozmiarze standardowej porcji.
Spożywanie produktów w małej ilości, ale wysokim IG, daje taki sam efekt wyrzutu insuliny jak spożywanie dużej ilości, ale niskim IG.

Ładunek glikemiczny dla jednej porcji można obliczyć:


Gdzie:
W - ilość węglowodanów w porcji (gramy)
IG - indeks glikemiczny
LG - ładunek glikemiczny

Wysoki indeks glikemiczny przyczyną otyłości
Kiedy zjemy posiłek zawierający węglowodany o wysokim IG, bardzo szybko wzrasta poziom glukozy we krwi. Nasz organizm wyrzuca potężną ilość insuliny, aby wchłonąć szybko strawione węglowodany. Pomimo tego, że zjedliśmy dużo, to szybkie tempo przyswajania węglowodanów prostych sprawia, że poziom cukru gwałtownie się obniża - poniżej wartości wyjściowej, a spadek taki nie jest tolerowany przez nasz organizm (hipoglikemia). Spadek poziomu cukru we krwi wynikający z działania insuliny, powoduje uczucie głodu, najczęściej sięgamy ponownie po przekąskę z wysokim IG, a nasza otyłość rośnie.

Niski indeks glikemiczny sprzyja odchudzaniu
Spożywanie produktów  o niskim IG powoduje mniejsze wyrzuty insuliny. Tym samym węglowodany są wolniej wchłaniane, przez co dłużej czujemy się syci. Brak konieczności szybkiego wchłaniania ich do krwiobiegu sprawi, że węglowodany nie będą magazynowane w tkance tłuszczowej tylko równomiernie wykorzystywane do zasilania organizmu na bieżące potrzeby.
  • Wolniejsze przeżuwanie i jedzenie pokarmu daje niższe wyrzuty insuliny
  • Jedzenie produktów o niskim IG sprzyja odchudzaniu
  • Błonnik opóźnia przemianę węglowodanów, częściowo blokując dostęp glukozy do krwi
Indeks glikemiczny tabela
Produkty z niskim indeksem glikemicznym
Jaja 0
Kawa, herbata 0
Majonez (jaja, olej, musztarda) 0
Owoce morza 0
Ryby 0
Sery tłuste (żółty, pleśniowy itp.) 0
Śmietana kwaśna 0
Sos sojowy (bez cukru) 0
Tłuszcz roślinny/zwierzęcy 0
Wino wytrawne (czerwone, białe) 0
Wołowina 0
Ocet 5
Przyprawy (oregano, bazylia, wanilia itp.) 5
Skorupiaki 5
Awokado 10
Agawa (syrop) 15
Agrest złoty 15
Brukselka 15
Cebula 15
Cukinia 15
Cykoria 15
Czarna porzeczka 15
Fasolka pnąca 15
Fasolka szparagowa 15
Grzyby 15
Imbir 15
Kalafior 15
Kapusta 15
Kiełki (fasoli mung, soi, …) 15
Kiszona kapusta 15
Koper 15
Korniszony (bez cukru) 15
Mączka chleba świętojańskiego 15
Migdały 15
Ogórek 15
Oliwki 15
Orzechy włoskie, laskowe, nerkowce, pistac 15
Orzeszki ziemne (fistaszki) 15
Papryczki Chili 15
Papryka (czerwona, zielona, żółta) 15
Pesto 15
Piniola 15
Por 15
Rabarbar 15
Rzodkiew 15
Sałata 15
Seler naciowy 15
Soja 15
Szczaw 15
Szparagi 15
Szpinak 15
Tofu 15
Zarodki (przenne) 15
Acerola 20
Artiszoki 20
Bakłażan 20
Czekolada gorzka (>80% kakao) 20
Czereśnie 20
Fruktoza 20
Jogurt sojowy 20
Kakao (bez cukru) 20
Karczochy 20
Pędy bambusa 20
Śmietana sojowa 20
Sok cytrynowy (niesłodzony) 20
Sos z tamaryndy (bez cukru) 20
Agrest niebieski 25
Borówki 25


Czekolada gorzka (>70% kakao) 25
Czerwona porzeczka 25
Fasola mung, flagolet 25
Humus 25
Jeżyny 25
Mąka sojowa 25
Maliny 25
Masło migdałowe 25
Masło z orzechów laskowych 25
Pestki z dyni 25
Truskawki 25
Wiśnie 25
Zielona soczewica 25
Buraki surowe czerwone 30
Ciecierzyca gotowana 30
Czerwona soczewica 30
Czosnek 30
Dżem słodzony sokiem owocowym 30
Grejpfrut 30
Gruszka 30
Makaron chiński (sojowy lub z fasoli mung) 30
Mandarynki 30
Marakuja 30
Marchew surowa 30
Marmolada bez cukru 30
Migdałowe mleko 30
Mleczko owsiane (niegotowane) 30
Mleko odtłuszczone w proszku 30
Mleko sojowe 30
Morele świeże 30
Pamelo 30
Pomidory 30
Rzepa, brukiew (surowe) 30
Soczewica żółta 30
Twaróg odtłuszczony 30
Amarant ziarno 35
Biała fasola 35
Brzoskwinie 35
Ciecierzyca z puszki 35
Czarna fasola 35
Drożdże 35
Drożdże piwne 35
Dziki ryż 35
Fasola biała - perłowa, borlotti, czrna, c 35
Figi świeże 35
Granat 35
Groszek zielony 35
Jabłka duszone 35
Jabłka suszone 35
Jabłko (świeże) 35
Jogurt odtłuszczony 35
Kukurydza antyczna indiańska 35
Kwinoa (komosa ryżowa) 35
Lody słodzone fruktozą 35
Mąka z ciecierzycy 35
Musztarda Dijon 35
Nasiona ( siemie lniane, sezam, mak ) 35
Nektarynki 35
Pigwa 35
Pomarańcze 35
Pomidory suszone 35
Przecier pomidorowy 35
Seler surowy (korzeń) 35
Śliwki 35
Sok pomidorowy 35
Sorbet jabłkowy 35
Słonecznik 35



Produkty ze średnim indeksem glikemicznym
Bób niedojrzały/niegotowany 40
Chleb z mąki pp na zaczynie lub drożdżach 40
Fasola z puszki 40
Figi suszone 40
Gryka 40
Kasza gryczana 40
Laktoza 40
Maca (z mąki pp) 40
Makaron z mąki razowej - al dente 40
Marchwiowy sok 40
Masło orzechowe (bez cukru) 40
Mleko kokosowe 40
Morele suszone 40
Otręby (owsiane i pszenne) 40
Owies 40
Pigwa konserwowa (bez cukru) 40
Pumpernikiel (bez cukru, słodu i miodu) 40
Płatki owsiane (niegotowane) 40
Śliwki suszone 40
Spaghetti al. dente (gotowane 5min) 40
Ananas (świeży) 45
Banany niedojrzałe 45
Chleb pp stostowany 45
Chleb żytni (z mąki pp) 45
Jęczmień (ziarno) 45
kaszka pszenna bulgul 45
Kokos 45
Mąka z pszenicy egipskiej ( kamut) 45

Makaron : typ Capellini 45
Płatki śniadaniowe pełne 45
Ryż basmati brązowy 45
Sok grejpfrutowy (niesłodzony) 45
Sok pomarańczowy (świeży, niesłodzony) 45
Tosty z chleba z mąki pełnej 45
Winogrono (zielone i czerwone) 45
Zielony groszek z puszki (bez cukru) 45
Żurawina 45
Bataty - słodkie kartofle 50
Chayote - dyniowaty 50
Chleb orkiszowy 50
Ciasto z mąki pp (bez cukru) 50
Couscous ( pełne ziarno) 50
Jabłkowy sok (niesłodzony) 50
Kiwi 50
Makaron z pszenicy durum 50
Mango 50
Muesli (niesłodzone) 50
Owoce lichee 50
Persymona, kaki 50
Ryż basmati 50
Ryż brązowy 50
Sok ananasowy (świerzy , niesłodzony ) 50
Sok ananasowy (świeży, niesłodzony) 50
Sok jabłkowy (niesłodzony) 50
Sok żurawinowy ( niesłodzony) 50
Surimi ( paluszki krabowe) 50

Produkty z wysokim indeksem glikemicznym
Brzoskwinie z puszki 55
Czerwony ryż 55
Ketchup 55
Maniok 55
Musztarda (z cukrem) 55
Nutella® 55
Papaja 55
Sok winogronowy (niesłodzony) 55
Sok z mango (niesłodzony) 55
Spaghetti (ugotowane na miękko) 55
Sushi 55
Banany dojrzałe 60
Jęczmień dmuchany 60
Kakao słodzone/czekolada (ekspresowe) 60
Kasza manna 60
Kasztan 60
Lazania (makaron z pszenicy durum) 60
Lody słodzone cukrem 60
Majonez z cukrem 60
Melon 60
Miód 60
Mleko tłuste 60
Morele z puszki 60
Owsianka 60
Pizza 60
Ryż aromatyzowany (jaśminowy…) 60
Ryż długoziarnisty 60
Ananas z puszki 65
Buraki gotowane 65
Chleb "razowy" (z białej mąki) 65
Chleb pełnoziarnisty 65
Chleb żytni z białej mąki 65
Dżem z cukrem 65
Kukurydza 65
Kuskus 65
Mąka kasztanowa 65
Mars®, Snikers®, Nuts®, itp.. 65
Muesli (z cukrem, miodem itp.) 65
Pigwa konserwowa (z cukrem) 65
Rodzynki 65
Syrop klonowy 65
Tamarynda (słodzona) 65
Ziemniaki w mundurkach 65
Amarantus dmuchany 70
Bagietka 70
Biały ryż 70

Biszkopt 70
Brązowy cukier 70
Bułki 70
Chipsy 70
Chleb ryżowy 70
Cukier 70
Daktyle suszone 70
Kasza jęczmienna 70
Kleik 70
Maca (z białej mąki) 70
Mąka kukurydziana 70
Makaron z białej mąki 70
Melasa 70
Napoje (słodzone) 70
Polenta 70
Proso 70
Ravioli 70
Risotto 70
Rogalik 70
Sucharki 70
Tacos 70
Ziemniaki gotowane 70
Arbuz 75
Dynia 75
Kabaczek 75
Bób gotowany 80
Marchew gotowana 80
Puree 80
Biała mąka 85
Mleko ryżowe 85
Pasternak 85
Prażona kukurydza 85
Płatki kukurydziane 85
Ryż dmuchany 85
Ryż paraboliczny 85
Rzepa, brukiew (gotowane) 85
Seler gotowany (korzeń) 85
Tapioka 85
Chleb z białej mąki 90
Mąka ziemniaczana 90
Mąka ryżowa 95
Ziemniaki pieczone 95
Ziemniaki zasmażane 95
Glukoza 100
Skrobia modyfikowana 100
Piwo - maltoza 110