Co to jest tarczyca ?
Gruczoł tarczycowy, położony u podstawy szyi, składa się z 2 płatów, które wytwarzają hormony ważne dla życia i czynności wszystkich komórek organizmu.
Nadczynność tarczycy to stan, w którym wytwarza ona i uwalnia nadmiar hormonów, co przyspiesza procesy metaboliczne. Organizm działa stale na zwiększonych obrotach niczym silnik, któremu grozi przegrzanie, stąd organizm ma tendencje do utraty wagi.
Niedoczynność tarczycy to stan, w którym tarczyca wydziela zbyt małą liczbę hormonów co przekłada się na spowolnienie procesów metabolicznych, stąd organizm z łatwością potrafi
zwiększać wagę pomimo tego, że nasza dieta wciąż pozostaje na podobnym lub takim samym poziomie kalorycznym.
Objawy niedoczynności tarczycy
- Tycie, zaparcia, słaba tolerancja niskich temperatur.
- Ospałość, uczucie ciągłego zmęczenia, depresja, zaburzenia pamięci, spowolnione ruchy.
- Suchość skóry, łamliwość paznokci, obrzęki powiek, obfite miesiączki.
Objawy nadczynności tarczycy
- Bezsenność, zaburzenia nastroju, uczucie niepokoju.
- Objawy wywołane powiększeniem tarczycy: uwypuklenie szyi, objawy ucisku na sąsiednie narządy - tchawicę, objawy oczne: wytrzeszcz, podrażnienie spojówek, osłabienie mięśni, zaburzenia cyklu miesiączkowego, aż do całkowitego zaniku miesiączki.
- Chudniecie pomimo wzmożonego apetytu, przyspieszone bicie serca, biegunki, wzmożona potliwość, uderzenia gorąca, słaba tolerancja wysokich temperatur.
Przyczyny zaburzeń prawidłowej pracy tarczycy
W większości przypadków winę za nieprawidłową pracę tarczycy ponosi osłabiony układ odpornościowy organizmu. Odpowiedź układu obronnego skierowana przeciwko własnym tkankom - w tym przypadku przeciwko tkance gruczołu tarczycy. Innymi czynnikami mogą być wady/choroby genetyczne, zaburzenia wydzielania innych hormonów, narażenie na duże dawki promieniowania jonizującego. Niewystarczająca ilość jodu w diecie może prowadzić do niedoczynności tarczycy.
Jeszcze jedną kwestią jest używanie popularnych w kręgach kulturystycznych i fitnesowych hormonów tarczycy takich jak np. "Cytomel". Hormon ten przyspiesza pracę tarczycy, co prowadzi do nadczynności. Dzięki temu w okresie przedstartowych zawodnicy z łatwością gubią tkankę tłuszczową, redukując ją do bardzo niskiego stopnia. Cytomel jest jednym z bardziej niebezpiecznych środków "dopingowych" ponieważ potrafi uszkodzić trwale tarczycę, a osoba taka będzie miała spory problem, aby doprowadzić tarczycę do prawidłowej pracy. Tym bardziej, że nie ma "przepisu" na dobranie odpowiednich "zdrowych" dawek tego hormonu.
Co pomaga w leczeniu chorób tarczycy
Preparaty wspomagające pomagają osobom z zaburzeniami czynności gruczołu tarczycowego, również tym, którzy są już leczeni metodami konwencjonalnymi. Warto skonsultować to z lekarzem, ponieważ niektóre z nich, mogą wpływać na działanie klasycznych leków. Na pierwsze oznaki poprawy trzeba czekać około miesiąca.
Wiele witamin i substancji, które znajdują się w naszym pożywieniu wpływa na działanie tarczycy. Witamina C i E oraz witaminy z grupy B mogą pomóc w leczeniu nadczynności jak i niedoczynności tarczycy. Odgrywają one bardzo ważną rolę w wielu procesach fizjologicznych, które zachodzą w układzie odpornościowym człowieka i gruczole tarczycy.
Przy niedoczynności:
- Należy skonsultować z lekarzem przyjmowanie preparatów wspomagających - mikroelementów selenu, cynku oraz jodu. Odpowiednie stężenie w organizmie cynku jest niezbędne, aby pobudzić czynność hormonalną tarczycy. Należy pamiętać, że cynk ogranicza wchłanianie miedzi z przewodu pokarmowego, należy więc uzupełniać dietę produktami bogatymi w miedź (kakao, nasiona, słonecznik, pestki dyni, orzechy laskowe, migdały).
- Należy unikać warzyw hamujących pracę tarczycy (brokuł, brukselka, kapusta, kalafior).
- Jeść pokarmy bogate w jod i sól jodowaną (ryby morskie, skorupiaki).
- Jeżeli choroba jest wynikiem niedoboru jodu, wskazane jest uzupełnienie konwencjonalnego leczenia preparatami z glonów - kelp, które zawierają odpowiednią ilość jodu.
- Jeść dużo surowych warzyw w tym wyżej wymienionych (brokuł, brukselka, kapusta, kalafior), których należy unikać w przypadku niedoczynności tarczycy.
- Unikać soli jodowanej oraz pokarmów zawierających dużo jodu (ryby morskie, skorupiaki).