Czym jest kwas pantotenowy i Biotyna
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) i witamina B7 (Biotyna) występuje w wielu produktach spożywczych, a ich niedobory występują praktycznie bardzo rzadko. Biotyna wytwarzana jest przez bakterie żyjące w jelitach. Kwas pantotenowy odkryto przy badaniu drożdży, był on substancją pobudzająca ich wzrost. Występuje w dwóch postaciach - pantotenian wapnia, który jest skuteczniejszy i tańszy oraz panteteina.
Korzyści i działanie Kwasu pantotenowego
Kwas pantotenowy bierze udział w wytwarzaniu enzymów oraz przemianie białek, węglowodanów i tłuszczy pozyskanych z pokarmu na substancje przyswajalne przez organizm. Łagodzi objawy stresu, syndromu związanego z rzuceniem palenia czy stan przewlekłego zmęczenia, wzmacniając ośrodkowy układ nerwowy. Uczestniczy w syntezie hemu (odpowiedzialnego za czerwoną barwę krwi - występuje w hemoglobinie) do hemoglobiny i cytochromów (grupa białek uczestnicząca w transporcie elektronów). Dodatkowo bierze udział w regeneracji błon śluzowych i skóry.
Niedobór Kwasu pantotenowego
Znaczące
Nadmiar Kwasu pantotenowego
Zaburzenia akcji serca i pracy mięśni szkieletowych.
Źródła Kwasu pantotenowego
Zawartość w 100 [g] lub [ml] produktu | [mg] |
Drożdże | 14,50 |
Wątróbka | 7,70 |
Otręby pszenne | 2,85 |
Pstrąg | 1,82 |
Pestki słonecznika | 1,40 |
Śledź | 1,35 |
Makrela | 1,35 |
Jaja | 1,25 |
Ser Camembert | 1,10 |
Orzechy włoskie | 0,90 |
Mąka pełnoziarnista | 0,78 |
Kraby | 0,63 |
Dziczyzna | 0,57 |
Mleko pełne | 0,31 |
Zapotrzebowanie i normy
Dla populacji polskiej według Instytutu żywności i żywienia
EAR - średnie spożywanie statystyczne
RDA - zalecane spożywanie
AI - wystarczające spożywanie
Korzyści i działanie Biotyny
Biotyna podobnie jak Kwas pantotenowy bierze udział w wytwarzaniu enzymów oraz przemianie białek, węglowodanów i tłuszczy pozyskanych z pokarmu na substancje przyswajalne przez organizm. Biotyna spełnia ważną rolę w przetwarzaniu glukozy przez organizm (jako podstawowego paliwa). Wzmacnia paznokcie, polepsza jakość skóry, hamuje proces wypadania włosów. Pomaga utrzymywać właściwą komunikację pomiędzy mózgiem, a układem nerwowym. Pomaga w utrzymaniu właściwego stężenie glukozy we krwi , dzięki wzmocnieniu reakcji organizmu na insulinę. Może chronić komórki nerwowe przed uszkodzeniem u osób cierpiących na cukrzycę.
Niedobór Biotyny
Zmiany skórne, podwyższony poziom cholesterolu, osłabienie organizmu.
Nadmiar Biotyny
Dolegliwości żołądkowe jak biegunka, wymioty, bóle brzucha.
Źródła Biotyny
Zawartość w 100 [g] lub [ml] produktu | [µg] |
Wątróbka | 102 |
Mąka sojowa | 63 |
Żółtko jaj | 54 |
Orzechy włoskie | 37 |
Orzechy ziemne | 31 |
Sardynki | 21 |
Migdały | 17 |
Grzyby | 15 |
Ryż naturalny | 9 |
Mąka pełnoziarnista | 7 |
Szpinak | 6 |
Kraby | 6 |
Szynka | 5 |
Marchew | 3 |
Pomidory | 2 |
Ser chudy | 2 |
Zapotrzebowanie i normy
Dla populacji polskiej według Instytutu żywności i żywienia
EAR - średnie spożywanie statystyczne
RDA - zalecane spożywanie
AI - wystarczające spożywanie
Uwagi i ciekawostki
- Biotyna może zwiększyć grubość paznokci o 25%
- Nazwa Biotyna wywodzi się od greckiego słowa "bios" oznaczającego "życie" , natomiast kwas pantotenowy od słowa "pantos", które po grecku znaczy "wszędzie".
- Kwas pantotenowy należy do najmniej trwałych witamin z grupy B.
- Bakterie w jelitach mają zdolność do wytwarzania Biotyny.