Podział dodatków z listy "E"
- 100–199 – barwniki
- 200–299 – konserwanty
- 300–399 – przeciwutleniacze
- 400–499 – emulgatory, stabilizatory, środki zagęszczające
- 500–599 – dodatki o zróżnicowanym przeznaczeniu
- 600–699 – wzmacniacze smaku
- 700–799 – antybiotyki
- 900–1299 – dodatki do żywności o różnym zastosowaniu
- 1300–1400 – modyfikowane skrobie
- A – Zauważono własności alergizujące.
- G – Prawdopodobieństwo modyfikowania genetycznego.
- Z – Prawdopodobieństwo pochodzenia zwierzęcego.
- Kolor zielony – Uznany za nieszkodliwy.
- Kolor pomarańczowy – Uznany za podejrzany.
- Kolor czerwony – Uznany za trujący, rakotwórczy, szkodliwy lub zabroniony.
- Kolor niebieski - Zdania podzielone odnośnie szkodliwości
- Kolor czarny – Brak informacji.
- E100 Kurkumina (barwnik kurkumy)
- E101 Ryboflawina (Witamina B2) [G]
- E101a 5'-Fosforan ryboflawiny [G]
- E102 Tartrazyna (żółcień FD&C 5) [A]
- E103 Rezorcyna
- E104 Żółcień chinolinowa [A]
- E105 Żółcień trwała AB
- E106 Sól sodowa fosforanu-5'-ryboflawiny
- E107 Żółcień 2G [A]
- E110 Żółcień pomarańczowa FCF (żółcień pomarańczowa S, żółcień FD&C 6) [A]
- E111 Oranż GGN, oranż α-naftolowy
- E120 Kwas karminowy (karmina, koszenila) [A] [Z]
- E121 Lakmus
- E122 Azorubina (karmiozyna) [A]
- E123 Amarant (czerwień FD&C 2, czerwień spożywcza 9) [A]
- E124 Czerwień koszenilowa A (pąs 4R, jasny szkarłat 4R) [A]
- E125 Szkarłat GN
- E126 Pąs 6R
- E127 Erytrozyna (czerwień FD&C 3) [A]
- E128 Czerwień 2G [A]
- E129 Czerwień Allura AC (czerwień FD&C 40) [A]
- E130 Błękit indantrenowy RS
- E131 Błękit patentowy V [A]
- E132 Indygotyna (indygokarmina, niebieski FD&C 3) [A]
- E133 Błękit brylantowy FCF (niebieski FD&C 1) [A]
- E140 Chlorofil i jego pochodne
- E141 Kompleksy miedzi z chlorofilem (i jego pochodnymi)
- E142 Zieleń S [A]
- E150a Karmel zwykły [G]
- E150b Karmel siarczynowy [G]
- E150c Karmel amoniakalny [G]
- E150d Karmel amonowo-siarczynowy [G]
- E151 Czerń brylantowa PN (jasna czerń BN) [A]
- E152 Czerń 7984 [A]
- E153 Węgiel roślinny [G]
- E154 Brąz FK [A]
- E155 Brąz HT (czekoladowy Brąz HT) [A]
- E160a Karoteny (izomery karotenu)
- E160b Annato (biksyna, norbiksyna - barwnik arnoty właściwej) [A]
- E160c Kapsaicyna (kapsorubina, ekstrakt papryki) i jej pochodne (m.in. kapsantyna)
- E160d Likopen [G]
- E160e β-Apo-8'-karotenal (C 30)
- E160f Ester etylowy kwasu β-apo-8'-karotenowego (C 30)
- E161a Flawoksantyna
- E161b Luteina
- E161c Kryptoksantyna [G]
- E161d Rubiksantyna
- E161e Wiolaksantyna
- E161f Rodoksantyna
- E161g Kantaksantyna [Z]
- E161h Zeaksantyna
- E161i Cytranaksantyna
- E161j Astaksantyna
- E162 Betanina (czerwień buraczana – barwnik buraka ćwikłowego)
- E163 Antocyjaniany
- E170 Węglan wapnia (Kreda)
- E171 Dwutlenek tytanu
- E172 Tlenki i wodorotlenki żelaza
- E173 Glin (aluminium)
- E174 Srebro
- E175 Złoto
- E180 Karmin 6B (czerwień litolowa BK, rubin litolowy BK)
- E181 Taniny
- E200 Kwas sorbinowy (konserwant)
- E201 Sorbinian sodu (konserwant)
- E202 Sorbinian potasu (konserwant)
- E203 Sorbinian wapnia (konserwant)
- E210 kwas benzoesowy (konserwant) [A]
- E211 benzoesan sodu (konserwant) [A]
- E212 benzoesan potasu (konserwant) [A]
- E213 benzoesan wapnia (konserwant) [A]
- E214 p-hydroksybenzoesan etylu (konserwant) [A]
- E215 etylo-p-hydroksybenzoesan sodu (konserwant) [A]
- E216 p-hydroskybenzoesan propylu (konserwant) [A]
- E217 propylo-p-hydroksybenozoesan sodu (konserwant) [A]
- E218 p-hydroksybenzoesan metylu (konserwant) [A]
- E219 metylo-p-hydroksybenzoesan sodu (konserwant) [A]
- E220 dwutlenek siarki (konserwant) [A]
- E221 siarczyn sodowy (konserwant) [A]
- E222 wodorosiarczyn sodu (konserwant) [A]
- E223 metadisiarczek sodu (konserwant) [A]
- E224 metadisiarczek potasu (konserwant) [A]
- E225 siarczek sodu (konserwant) [A]
- E226 siarczek wapnia (konserwant) [A]
- E227 siarczek wodorowo-wapniowy (konserwant) (środek zestalający) [A]
- E228 siarczek wodorowo-potasowy (konserwant) [A]
- E230 bifenyl (środek zestalający)
- E231 fenol ortofenylowy (środek zestalający)
- E232 fenol ortofenylowo-sodowy (konserwant)
- E233 tiobendazol (konserwant)
- E234 Nisyna (konserwant)
- E235 Natamycyna (konserwant)
- E236 kwas mrówkowy (konserwant)
- E237 mrówczan sodu (konserwant)
- E238 mrówczan potasu (konserwant)
- E239 Heksamina (konserwant)
- E240 Formaldehyd (konserwant)
- E242 pirowęglan dimetylu (konserwant)
- E249 azotyn potasu (konserwant)
- E250 azotyn sodu (konserwant)
- E251 azotan sodu (konserwant)
- E252 azotan potasu (konserwant) [Z]
- E260 kwas octowy (konserwant) (regulator kwasowości)
- E261 Octan potasu (konserwant) (regulator kwasowości)
- E262 Octan sodu i wodorooctan sodu (konserwant) (regulator kwasowości)
- E263 Octan wapnia (konserwant) (regulator kwasowości)
- E264 Octan amonu (konserwant) (regulator kwasowości)
- E270 kwas mlekowy (konserwant) (regulator kwasowości), (przeciwutleniacz) [Z]
- E280 kwas propionowy (konserwant)
- E281 propionian sodu (konserwant)
- E282 propionian wapnia (konserwant) [A]
- E283 propionian potasu (konserwant)
- E284 kwas borowy (konserwant)
- E285 boraks (konserwant)
- E290 dwutlenek węgla (regulator kwasowości)
- E296 kwas jabłkowy (regulator kwasowości)
- E297 kwas fumarowy (regulator kwasowości)
Przeciwutleniacze E300-E399
- E300 kwas askorbinowy (Witamina C) (przeciwutleniacz)
- E301 askorbinian sodu (przeciwutleniacz)
- E302 askorbinian wapnia (przeciwutleniacz)
- E303 askorbinian potasu (przeciwutleniacz)
- E304 Estry kwasów tłuszczowych i kwasu askorbinowego (i) Palmitynian askorbinowy (ii) stearynian askorbinowy (przeciwutleniacz)
- E306 Ekstrakt naturalny tokoferolu (Witamina E) (przeciwutleniacz) [G]
- E307 α-tokoferol (syntetyczny) (przeciwutleniacz) [G]
- E308 γ-tokoferol (syntetyczny) (przeciwutleniacz) [G]
- E309 δ-tokoferol (syntetyczny) (przeciwutleniacz) [G]
- E310 Galusan propylu (przeciwutleniacz) [A]
- E311 Galusan oktylu (przeciwutleniacz) [A]
- E312 Galusan dodecylu (przeciwutleniacz) [A]
- E315 kwas erytrobowy (przeciwutleniacz)
- E316 Erytroban sodu (przeciwutleniacz)
- E317 Kwas erytrobinowy (przeciwutleniacz)
- E318 Erytrobin sodu (przeciwutleniacz)
- E319 Butylo hydrochinon (przeciwutleniacz)
- E320 Bytylowany hydroksyanizol (BHA) (przeciwutleniacz)
- E321 Butylowany hydroksytoluen (BHT) (przeciwutleniacz) [A]
- E322 Lecytyna (emulgator) [G] [Z]
- E325 Mleczan sodowy (przeciwutleniacz) [Z]
- E326 Mleczan potasowy (przeciwutleniacz) (regulator kwasowości) [Z]
- E327 Mleczan wapniowy (przeciwutleniacz) [Z]
- E329 Mleczan magnezowy (przeciwutleniacz)
- E330 Kwas cytrynowy (przeciwutleniacz)
- E331 Sole sodowe kwasu cytrynowego (i) Mono (ii) dwu (iii) Trójsodowa (przeciwutleniacz)
- E332 Sole potasowe kwasu cytrynowego (i) Mono (ii) dwu (iii) Trójpotasowa (przeciwutleniacz)
- E333 Sole wapniowe kwasu cytrynowego (i) Mono (ii) dwuwapniowa (przeciwutleniacz), (regulator kwasowości), (zagęstnik)
- E334 Kwas winowy (L(+) –) (regulator kwasowości) (przeciwutleniacz)
- E335 Sole sodowe kwasu winowego (i) Mono (ii) dwusodowa (przeciwutleniacz)
- E336 Sole potasowe kwasu winowego (i) Mono (ii) dwupotasowa (przeciwutleniacz)
- E337 Sól sodowo-potasowa kwasu winowego (przeciwutleniacz)
- E338 Kwas fosforowy (regulator kwasowości)
- E339 Fosforany sodu (i) Mono (ii) dwu (iii) trójsodowy (regulatory kwasowości)
- E340 Fosforany potasu (i) Mono (ii) dwu (iii) trójpotasowy (przeciwutleniacz)
- E341 Fosforany wapnia (i) Mono (ii) dwu (iii) trójwapniowy (zagęstnik) (środek spulchniający)
- E343 Fosforany magnezu (i) Mono (ii) dwumagnezowy (przeciwutleniacz) (środek spulchniający) (Uwaga: ten dodatek zostanie prawdopodobnie usunięty z listy kolejną dyrektywą UE)
- E350 jabłczan sodu (i) – dwusodowy (ii) – wodorosodowy (regulator kwasowości)
- E351 Jabłczan potasu (regulator kwasowości)
- E352 (i) jabłczan wapnia (ii) wodorojabłczan wapnia
- E353 Kwas metawinowy (Kwas diwinowy) (emulgator)
- E354 Winian wapnia (emulgator)
- E355 Kwas adypinowy (regulator kwasowości)
- E356 Adypinian sodu (regulator kwasowości)
- E357 Adypinian potasu (regulator kwasowości)
- E363 Kwas bursztynowy (regulator kwasowości)
- E365 fumaran sodu (regulator kwasowości)
- E366 fumaran potasu (regulator kwasowości)
- E367 Fumaran wapnia (regulator kwasowości)
- E370 I,4-Heptonolakton (regulator kwasowości)
- E375 Kwas nikotynowy (Niacyna, Witamina B3) (utrwalacz barwy) [A]
- E380 Cytrynian triamonu (regulator kwasowości)
- E381 Amonocytrynian żelaza (regulator kwasowości)
- E385 Sól wapniowo-disodowa kwasu etylenodiaminotetraoctowego EDTA (EDTA wapniowo-disodowy)
Emulgatory, Stabilizatory, Środki zagęszczające E400-E499
- E400 Kwas alginowy (zagęstnik) (stabilizator) (środek żelujący) (emulgator)
- E401 Alginian sodu (zagęstnik) (stabilizator) (środek żelujący) (emulgator)
- E402 Alginian potasu (zagęstnik) (stabilizator) (środek żelujący) (emulgator)
- E403 Alginian amonu (zagęstnik) (stabilizator) (emulgator)
- E404 Alginian wapnia (zagęstnik) (stabilizator) (środek żelujący) (emulgator)
- E405 Alginian propylenowo-glikolowy (zagęstnik) (stabilizator) (emulgator)
- E406 Agar (zagęstnik) (środek żelujący)
- E407 Karagen (zagęstnik) (stabilizator) (środek żelujący) (emulgator) [A]
- E407a Przetworzony wodorost morski Eucheuma (zagęstnik) (stabilizator) (środek żelujący) (emulgator)
- E410 Mączka chleba świętojańskiego (zagęstnik) (stabilizator) (środek żelujący) (emulgator)
- E412 Guma guar (zagęstnik) (stabilizator)
- E413 Tragakanta (zagęstnik) (emulgator) [A]
- E414 Guma arabska (zagęstnik) (stabilizator) (emulgator) [A]
- E415 Guma ksantanowa (zagęstnik) (stabilizator) [G]
- E416 Guma karaya (zagęstnik) (stabilizator) (emulgator) [A]
- E417 Guma Tara (zagęstnik) (stabilizator)
- E418 Guma gellan (zagęstnik) (stabilizator) (emulgator)
- E420 Sorbitol (i) Sorbitol (ii) Syrop sorbitolowy (emulgator) (środek słodzący) (środek zwilżający)
- E421 Mannitol (środek przeciwspieniający) (środek słodzący)
- E422 Glicerol (emulgator) (środek słodzący) [Z]
- E425 Konjac (i) Konjac guma (ii) Konjac glukomannan (emulgator)
- E430 Polioksyetylen (8) stearynian (emulgator) (stabilizator) [A] [Z]
- E431 Polioksyetylen (40) stearynian (emulgator) [Z]
- E432 Monolaurynian polioksyetylenosorbitolu (emulgator) [Z]
- E433 Monooleinian polioksyetylenosorbitolu (emulgator) [Z]
- E434 Monopalmitynian polioksyetylenosorbitolu (emulgator) [Z]
- E435 Monostearynian polioksyetylenosorbitolu (emulgator) [Z]
- E436 Tristearynian polioksyetylenosorbitolu (emulgator) [Z]
- E440 Pektyny (i) pektyna (ii) pektyna amidowana (emulgator)
- E441 Żelatyna (emulgator) (środek żelujący) [Z]
- E442 Fosfatydy amonu (emulgator) [Z]
- E444 Izomaślan octanu sacharozy (emulgator)
- E445 Estry glicerolu i żywicy roślinnej (emulgator)
- E450 Difosforany (i) Difosforan disodowy (ii) Difosforan trisodowy (iii) Difosforan tetrasodowy (v) Difosforan tetrapotasowy (vi) Difosforan diwapniowy (vii) Diwodoro-difosforan wapnia (emulgator)
- E451 Trifosforany (i) Trifosforan pentasodowy (ii) Trifosforan pentapotasowy (emulgator)
- E452 Polifosforany (i) Polifosforan sodu (ii) Polifosforan potasu (iii) Polifosforan sodowo-wapniowy (iv) Polifosforan wapnia (emulgator)
- E459 β-cyklodekstryna (emulgator)
- E460 Celuloza (i) Celuloza mikrokrystaliczna (ii) Celuloza sproszkowana (emulgator)
- E461 Metyloceluloza (emulgator)
- E462 Etyloceluloza (emulgator)
- E463 Hydroksypropyloceluloza (emulgator)
- E464 Hydroksypropylometyloceluloza (emulgator)
- E465 Etylometyloceluloza (emulgator)
- E466 Karboksymetyloceluloza, sól sodowa karboksymetylocelulozy (CMC) (emulgator)
- E468 Sól sodowa karboksymetylocelulozy usieciowana (emulgator) (Uwaga: Ten dodatek może być w przyszłości usunięty z listy)
- E469 Enzymatycznie zhydrolizowana karboksymetyloceluloza (emulgator)
- E470a Sole sodowe, potasowe i wapniowe kwasów tłuszczowych (emulgator) (środek przeciw spienianiu) [Z]
- E470b Sole magnezowe kwasów tłuszczowych, w tym stearynian magnezu (emulgator) (środek przeciw spienianiu) [Z]
- E471 Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych (emulgator) [G] [Z]
- E472a Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem octowym (emulgator) [G] [Z]
- E472b Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mlekowym (emulgator) [A]
- E472c Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem cytrynowym (emulgator) [A]
- E472d Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem winowym (emulgator) [Z]
- E472e Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane kwasem mono- i diacetylowinowym (emulgator) [Z]
- E472f Mono- i diglicerydy kwasów tłuszczowych estryfikowane mieszaniną kwasu octowego i winowego (emulgator) [Z]
- E473 Estry sacharozy i kwasów tłuszczowych (emulgator) [G] [Z]
- E474 Sacharoglicerydy (emulgator) [Z]
- E475 Estry kwasów tłuszczowych i poliglicerolu (emulgator) [G] [Z]
- E476 Polirycynoleinian poliglicerolu (emulgator) [G] [Z]
- E477 Estry kwasów tłuszczowych i glikolu propylenowego (emulgator) [G] [Z]
- E478 Laktydowane estry kwasów tłuszczowych z glicerolem i 1-propanem (emulgator) [Z]
- E479b Termoutleniony olej sojowy z mono- i diglicerydami kwasów tłuszczowych (emulgator) [G] [A]
- E481 Stearyoilomleczan sodu (emulgator) [Z]
- E482 Stearyoilomleczan wapnia (emulgator) [Z]
- E483 Winian stearylu (emulgator) [Z]
- E491 Monostearynian sorbitolu (emulgator) [G] [Z]
- E492 Tristearynian sorbitolu (emulgator) [Z]
- E493 Monolaurynian sorbitolu (emulgator) [Z]
- E494 Monooleinian sorbitolu (emulgator) [Z]
- E495 Monopalmitynian sorbitolu (emulgator) [Z]
Dodatki o zróżnicowanym przeznaczeniu E500-E599
- E500 Węglany sodu (i) Węglan sodu (ii) Wodorowęglan sodu (iii) Półtorawęglan sodu (regulator kwasowości) (środek spieniający)
- E501 Węglany potasu (i) Węglan potasu (ii) Wodorowęglan potasu (regulator kwasowości)
- E503 Węglany amonu (i) Węglan amonu (ii) Wodorowęglan amonu (regulator kwasowości)
- E504 Węglany magnezu (i) Węglan magnezu (ii) Wodorowęglan magnezu (regulator kwasowości) )środek przeciw spienianiu)
- E507 Kwas chlorowodorowy (kwas solny) (kwas)
- E508 Chlorek potasu (środek żelujący) (kondycjonowanie)
- E509 Chlorek wapnia (środek maskujący) (środek wiążący)
- E510 Chlorek amonu (regulator kwasowości) (środek ulepszający)
- E511 Chlorek magnezu (środek wiążący)
- E512 Chlorek cyny (przeciwutleniacz)
- E513 Kwas siarkowy (kwas)
- E514 Siarczany sodu (i) Siarczan sodu (ii) Wodorosiarczan sodu (regulator kwasowości)
- E515 Siarczany potasu (i) Siarczan potasu (ii) Wodorosiarczan potasu (kondycjonowanie)
- E516 Siarczan wapnia (środek maskujący) (Środek ulepszający) (środek wiążący)
- E517 Siarczan(VI) amonu [Środek ulepszający]
- E518 Siarczan magnezu, Sól Epsom (regulator kwasowości) (środek wiążący)
- E519 Siarczan miedzi (konserwant)
- E520 Siarczan glinu (środek wiążący)
- E521 Siarczan sodowo-glinowy (środek wiążący)
- E522 Siarczan potasowo-glinowy (regulator kwasowości)
- E523 Siarczan amonowo-glinowy (regulator kwasowości)
- E524 Wodorotlenek sodu (regulator kwasowości)
- E525 Wodorotlenek potasu (regulator kwasowości)
- E526 Wodorotlenek wapnia (regulator kwasowości) (środek wiążący)
- E527 Wodorotlenek amonu (regulator kwasowości)
- E528 Wodorotlenek magnezu (regulator kwasowości)
- E529 Tlenek wapnia (regulator kwasowości) (środek ulepszający)
- E530 Tlenek magnezu (regulator kwasowości) (środek przeciwspieniający)
- E535 Żelazocyjanek sodu (regulator kwasowości) (środek przeciwspieniający)
- E536 Żelazocyjanek potasu (środek przeciwspieniający)
- E538 Żelazocyjanek wapnia (środek przeciwspieniający)
- E540 Difosforan dwuwapniowy (regulator kwasowości) (emulgator)
- E541 Fosforan glinowo-sodowy, kwaśny (emulgator)
- E542 Fosforany z kości (środek przeciwspieniający) [Z]
- E543 Polifosforan wapniowo-potasowy
- E544 Polifosforan wapnia (emulgator)
- E545 Polifosforan glinu (emulgator)
- E550 Szkło wodne (środek przeciwspieniający)
- E551 Krzemionka (emulgator) (środek przeciwspieniający)
- E552 Krzemian wapnia (środek przeciwspieniający)
- E553a (i) Krzemian magnezu (ii) Trikrzemian magnezu (środek przeciwspieniający)
- E553b Talk (środek przeciwspieniający) [A]
- E554 Krzemian glinowo-sodowy (środek przeciwspieniający)
- E555 Krzemian glinowo-potasowy (środek przeciwspieniający)
- E556 Krzemian glinowo-wapniowy (środek przeciwspieniający)
- E558 Bentonit (środek przeciwspieniający)
- E559 Krzemian glinu (Kaolin) (środek przeciwspieniający)
- E570 Kwasy tłuszczowe (środek przeciwspieniający) [G] [Z]
- E572 Stearynian magnezu (emulgator) (środek przeciwspieniający) [G] [Z]
- E574 Kwas glukonowy (regulator kwasowości)
- E575 Lakton kwasu glukonowego (regulator kwasowości) (środek maskujący)
- E576 Glukonian sodu (środek maskujący)
- E577 Glukonian potasu (środek maskujący)
- E578 Glukonian wapnia (środek wiążący)
- E579 Glukonian żelazawy (barwnik)
- E585 Mleczan żelazawy (barwnik) [Z]
- E586 4-heksylorezorcynol (przeciwutleniacz)
Wzmacniacze smaku E600-E699
- E620 Kwas glutaminowy (wzmacniacz aromatu) [możliwe reakcje uboczne] [G]
- E621 Glutaminian sodu (wzmacniacz aromatu) [możliwe reakcje uboczne] [G]
- E622 Glutaminian potasu (wzmacniacz aromatu) [możliwe reakcje uboczne] [G]
- E623 Diglutaminian wapnia (wzmacniacz aromatu) [możliwe reakcje uboczne] [G]
- E624 Glutaminian monoamonowy (wzmacniacz aromatu) [możliwe reakcje uboczne] [G]
- E625 Diglutaminian magnezu (wzmacniacz aromatu) [możliwe reakcje uboczne] [G]
- E626 Kwas guanylowy (wzmacniacz aromatu)
- E627 Guanylan disodowy, (wzmacniacz aromatu) [G]
- E628 Guanylan dipotasowy (wzmacniacz aromatu) [możliwe reakcje uboczne] [G]
- E629 Guanylan wapnia (wzmacniacz aromatu)
- E630 Kwas inozynowy (wzmacniacz aromatu)
- E631 Inozynian disodowy (wzmacniacz aromatu) [Z]
- E632 Inozynian dipotasowy (wzmacniacz aromatu)
- E633 Inozynian wapnia (wzmacniacz aromatu)
- E634 Rybonukleotydy wapnia (wzmacniacz aromatu) [Z]
- E635 Rybonukleotydy disodowe (wzmacniacz aromatu) [Z]
- E636 Maltol (wzmacniacz aromatu)
- E637 Etylomaltol (wzmacniacz aromatu)
- E640 Glicyna i jej sól sodowa (wzmacniacz aromatu) [możliwe reakcje uboczne] [Z]
- E650 Octan cynku
Antybiotyki E700-E799
Zabezpieczają żywność przed rozwojem pleśni i grzybów. Dodawanie antybiotyków do żywności jest dozwolone tylko w szczególnych przypadkach po uzyskaniu specjalnej zgody.Dodatki do żywności - różne E900-E1299
- E900 polisiloksan (środek przeciwspieniający) (substancja przeciwzbrylająca)
- E901 Wosk pszczeli biały i żółty (nabłyszczacz)[A] [Z]
- E902 Wosk candelilla (nabłyszczacz)
- E903 Wosk carnauba (z liści palmy brazylijskiej) (nabłyszczacz) [A]
- E904 Szelak (nabłyszczacz) [Z]
- E905 Wosk mikrokrystaliczny (nabłyszczacz)
- E907 Wosk krystaliczny (nabłyszczacz)
- E910 L-cysteina [Z]
- E912 Estry kwasu montanowego
- E913 Lanolina (nabłyszczacz) [Z]
- E914 Utleniony wosk polietylenowy (nabłyszczacz)
- E915 Estry Kolofanu (nabłyszczacz)
- E920 Chlorowodorek L-cysteiny (substancja ulepszająca) [Z]
- E921 Monowodzian chlorowodorku L-cysteiny (substancja ulepszająca) [Z]
- E924 Bromek potasu (substancja ulepszająca)
- E925 Chlorine (konserwant) [wybielacz]
- E926 ditlenek chloru (konserwant) [wybielacz]
- E927b Karbamid (substancja ulepszająca)
- E928 Nadtlenek benzoilu (substancja ulepszająca)
- E930 Nadtlenek wapnia (substancja ulepszająca)
- E938 Argon [gaz do pakowania]
- E939 Hel [gaz do pakowania]
- E941 Azot [gaz do pakowania]
- E942 Podtlenek azotu [gaz nośny]
- E943a Butan [gaz nośny]
- E943b Izobutan [gaz nośny]
- E944 Propan [gaz nośny]
- E948 Tlen [gaz do pakowania]
- E949 Wodór
- E950 Acesulfam K (substancja słodząca)
- E951 Aspartam (substancja słodząca)
- E952 Kwas cyklaminowy oraz jego sole: sodowa i wapniowa (substancja słodząca)
- E953 Izomaltoza (substancja słodząca)
- E954 Sacharyna i jej sole: sodowa, potasowa i wapniowa (substancja słodząca)
- E955 Sukraloza
- E957 Taumatyna (substancja słodząca) [wzmacniacz smaku]
- E959 Neohesperydyna DC (substancja słodząca)
- E965 Maltitol (i) Maltitol (ii) Syrop maltitolowy (substancja słodząca) (stabilizator) (substancja utrzymująca wilgotność)
- E966 Laktitol (substancja słodząca) [Z]
- E967 Ksylitol (substancja słodząca)
- E999 Ekstrakty Quillaia (substancja pianotwórcza)
Modyfikowane skrobie E1300-E1399
- E1103 Inwertaza (stabilizator)
- E1105 Lizozym (konserwant)
- E1200 Polidekstroza (stabilizator) (zagęstnik) (substancja utrzymująca wilgotność) [Carrier]
- E1201 Poliwinylopirolidon (stabilizator)
- E1202 Poliwinylopolipirolidon [Carrier] (stabilizator)
- E1400 Dekstryna (stabilizator) (zagęstnik)
- E1401 Skrobia modyfikowana (stabilizator) (zagęstnik)
- E1402 Skrobia modyfikowana zasadami (stabilizator) (zagęstnik)
- E1403 Skrobia bielona (stabilizator) (zagęstnik)
- E1404 Skrobia utleniona (emulgator) (zagęstnik)
- E1410 Fosforan monoskrobiowy (stabilizator) (zagęstnik)
- E1412 Fosforan diskrobiowy (stabilizator) (zagęstnik)
- E1413 Fosforowany fosforan diskrobiowy (stabilizator) (zagęstnik)
- E1414 Acetylowany fosforan diskrobiowy ([emulgator]) (zagęstnik)
- E1420 Acetylowana skrobia, monooctan skrobi (stabilizator) (zagęstnik)
- E1421 Acetylowana skrobia, monooctan skrobi (stabilizator) (zagęstnik)
- E1422 Acetylowany adypinian diskrobiowy (stabilizator) (zagęstnik)
- E1423 Acetylowany glicerol diskrobiowy (zagęstnik)
- E1430 Glicerol dwuskrobiowy (stabilizator) (zagęstnik)
- E1440 Hydroksypropyloskrobia ([emulgator]) (zagęstnik)
- E1441 Hydroksypropylo glicerol dwuskrobiowy (stabilizator) (zagęstnik)
- E1442 Fosforan hydroksypropylodwuskrobiowy (stabilizator) (zagęstnik)
- E1450 Bursztynian sodowo oktenylo skrobiowy ([emulgator]) (stabilizator) (zagęstnik)
- E1451 Acetylowana skrobia utleniona ([emulgator]) (zagęstnik)
- E1505 Cytrynian trietylowy (stabilizator piany)
- E1510 Etanol
- E1518 Trójoctan glicerolu trójacetyna (substancja utrzymująca wilgotność)
- E1520 Glikol 1,2-propylenowy (substancja utrzymująca wilgotność)