Czym jest witamina B1
Tiamina nazywana jest witaminą B1, ponieważ była pierwszym odkrytym przedstawicielem tej grupy. Najlepiej przyjmować Tiaminę wraz z innymi witaminami z grupy B, ponieważ ściśle z nimi współpracuje.
Działanie witaminy B1
Witamina B1 pełni podstawową funkcję w przekształcaniu węglowodanów przyjmowanych wraz z pokarmem na energię. Dzięki niej układ nerwowy może działać bez zakłóceń oraz wspomaga leczenie chorób wieńcowych.
Znaczące korzyści: Stosowanie tiaminy przez osoby z chorobą wieńcową powoduje wzmocnienie mięśnia sercowego i zwiększenie siły z jaką serce przepompowuje krew. Osobom z niewydolnością serca często przepisuje się środki diuretyczne, które zmniejszają obrzęki tym samym obniżając znacząco stężenie tiaminy w organizmie. U osób cierpiących na cukrzycę lub na inne choroby niszczące układ nerwowy przyjmowanie witamina B1 łagodzi objawy drętwienia i mrowienia kończyn.
Dodatkowe korzyści: Witamina B1
Niedobór
Niewielkie niedobory mogą pozostać niezauważone. Najczęstsze objawy to depresja, osłabienie mięśni, drażliwość, utrata wagi i masy ciała. Duża awitaminoza B1 prowadzi do choroby beri-beri uszkadzając nerwy, mięśnie oko-ruchowe, upośledza umysłowo i w ostateczności powoduje zgon. Choroba ta występuje dziś niezwykle rzadko, głównie w krajach Azji, gdzie ludzie odżywiają się w dużej mierze łuskanym ryżem pozbawionym tiaminy.
Nadmiar
Nadmiar witaminy B1 wydalany jest wraz z moczem i nie obserwuje się działań niepożądanych związanych z jej nadmiarem.
Źródła Witaminy B1
Zawartość w 100 [g] lub [ml] produktu | [mg] |
Drożdże | 4,1 |
Pestki słonecznika | 1,95 |
Kiełki pszenicy | 1,76 |
Groch - suche nasiona | 0,77 |
Orzechy pistacjowe | 0,74 |
Fasola - suche nasiona | 0,67 |
Szynka wieprzowa | 0,68 |
Kasza gryczana | 0,58 |
Mąka pełnoziarnista | 0,54 |
Orzechy laskowe | 0,43 |
Ryż naturalny - brązowy | 0,40 |
Groszek | 0,28 |
Wątroba | 0,26 |
Chleb graham | 0,23 |
Chleb razowy | 0,18 |
Ziemniaki | 0,12 |
Zapotrzebowanie i normy
Dla populacji polskiej według Instytutu żywności i żywienia
EAR - średnie spożywanie statystyczne
RDA - zalecane spożywanie
AI - wystarczające spożywanie
Uwagi i ciekawostki
- Napoje takie jak kawa czy herbata (nawet bez kofeiny) obniżają zasoby tiaminy.
- Przyjmowanie tiaminy przez osoby starsze obniża ciśnienie krwi, poprawia jakość snu, hamuje utratę masy ciała i zwiększa energię.
- Badania z udziałem młodych kobiet cierpiących na niedobór tiaminy wykazały, że zażywanie dodatkowych dawek poprawia nastrój i samopoczucie, zwiększa energię i koncentrację.