Czym jest witamina B2
Witamina B2 należy do grupy witamin rozpuszczalnych w wodzie. Bierze udział w przemianach aminokwasów, węglowodanów i tłuszczy w energię. Łatwo rozkłada się pod wpływem światła słonecznego. Przyjmowanie zbyt małych ilości tej witaminy sprzyja występowaniu niedoborów innych witamin z grupy B szczególnie ważnych u osób starszych i alkoholików. Odkryty pod mikroskopem żółtozielony składnik mleka zidentyfikowano jako ryboflawinę czyli witaminę B2.
Działanie witaminy B2
Witamina B2 pełni szereg rozmaitych funkcji w organizmie. Uczestniczy w syntezie hormonów tarczycy, przyczyniając się do prawidłowej przemiany materii, dostarczając również energię do komórek. Bierze udział w procesie tworzenia komórek układu immunologicznego zwalczając zakażenia. Podczas tworzenia czerwonych krwinek, które transportują tlen do komórek współdziała z żelazem. Ryboflawina jest niezbędna podczas procesów przekształcania witaminy B6 i PP w ich czynne postacie. Pomaga utrzymywać tkanki w zdrowiu, przyspiesza gojenie ran i oparzeń. Jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i utrzymaniu prawidłowego wzroku. Dodatkowo z witaminy B2 powstają związki, które chronią komórki przeciwko działaniu wolnych rodników.
Znaczące korzyści: Witamina B2 chroni soczewki oczu jak i wiele innych tkanek organizmu wspomagając działanie antyutleniaczy. Przeciwdziała tworzeniu się zaćmy - czyli zmęczeniu soczewek. Zmniejsza częstotliwość występowania migrenie poprzez zwiększenie dostawy neuronów do mózgu.
Dodatkowe korzyści: Witamina
Niedobór
Może objawiać się pękaniem i zapaleniem kącików ust, zwiększa wrażliwość na światło słoneczne powodując łzawienie i pieczenie oczu. Powoduje suchość skóry na płatkach uszu, brwiach i w okół nosa. Może powodować osłabienie poprzez zmniejszenie liczby czerwonych krwinek.
Nadmiar
Nadmiar witaminy B2 wydalany jest wraz z moczem i nie obserwuje się działań niepożądanych związanych z jej nadmiarem.
Źródła witaminy B2
Zawartość w 100 [g] lub [ml] produktu | [mg] |
Drożdże | 11,9 |
Wątroba wieprzowa | 2,98 |
Migdały | 0,78 |
Jajko | 0,54 |
Ser twarogowy tłusty | 0,45 |
Grzyby | 0,42 |
Łosoś | 0,37 |
Ser chudy | 0,34 |
Pstrąg | 0,32 |
Makrela | 0,28 |
Groch - nasiona suche | 0,28 |
Ziarno słonecznika | 0,25 |
Fasola - nasiona suche | 0,23 |
Wołowina | 0,20 |
Szpinak | 0,18 |
Małże | 0,16 |
Mleko pełnotłuste | 0,16 |
Jogurt | 0,14 |
Orzechy włoskie | 0,13 |
Zapotrzebowanie i normy
Dla populacji polskiej według Instytutu żywności i żywienia
EAR - średnie spożywanie statystyczne
RDA - zalecane spożywanie
AI - wystarczające spożywanie
Uwagi i ciekawostki
- Większość ludzi zaspokaja połowę dziennego zapotrzebowania na witaminę B2 wraz piciem mleka i jedzeniem produktów nabiałowych.
- Mleko wystawione na działanie światła słonecznego w ciągu kilku godzin traci około 75% witaminy B2 w nim zawartej. Dlatego mleko sprzedawane jest również w opakowaniach chroniących przeciwdziałaniu promieni słonecznych - kartonikach.