Czym jest witamina B6
W głównej mierze jest substancją (koenzymem), która wraz z enzymami przyspiesza wiele procesów zachodzących w komórce.
Działanie witaminy B6
Spełnia wiele funkcji w organizmie, bierze udział w syntezowaniu aminokwasów przez komórki, wytwarzaniu krwinek czerwonych i przekaźników mózgowych w tym serotoniny jak i uwalnianiu energii. Pełni ważną rolę w leczeniu wielu chorób.
Znaczące korzyści: Utrzymywanie zaleconego poziomu witaminy B6 w organizmie pomaga zapobiegać chorobie wieńcowej. Pirydoksyna wraz wraz z witaminą B12 i kwasem foliowym bierze udział w przetwarzaniu przez organizm homocysteiny (aminokwas siarkowy, powstający u człowieka w wyniku usunięcia z aminokwasu metioniny grupy metylowej). Duże stężenie tego aminokwasu w krwiobiegu podnosi ryzyko wystąpienia zaburzeń naczyniowych, w tym choroby wieńcowej.
Dodatkowe korzyści: Prawdopodobnie ryboflawina pomaga usuwać z organizmu nadmiar estrogenów co przekłada się na złagodzenie objawów napięcia przedmiesiączkowego. Witamina B6 biorąc udział w syntezie neuroprzekaźników zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia napadów padaczkowych. Podnosi nastrój u osób z depresją ( 25% chorych na depresję ma niedobór witaminy B6). Osoby chore na cukrzycę lub na inne choroby, które prowadzą do uszkodzenia nerwów, powinny dbać o jej odpowiedni poziom, ponieważ ryboflawina utrzymuje w dobrym stanie komórki nerwowe. Zmniejsza również częstotliwość i siłę napadów padaczkowych.
Niedobór
U kobiet
Nadmiar
Przyjmowanie znaczących dawek witaminy B6 w postaci 2000mg dziennie, może uszkodzić nerwy. Proces ten jest odwracalny i po przerwaniu zażywania wysokich dawek ustępuje. Bezpiecznymi dawkami w kuracji długofalowej są dawki z rzędu 100mg dziennie.
Źródła witaminy B6
Zawartość w 100 [g] lub [ml] produktu | [mg] |
Drożdże | |
Wątróbka | 0,90 |
Ziarna soi | 0,86 |
Kiełki pszeniczne | 0,72 |
Orzechy włoskie | 0,68 |
Ryby | 0,39 |
Banany | 0,34 |
Szpinak | 0,25 |
Awokado | 0,22 |
Mąka pełnoziarnista | 0,17 |
Drób | 0,17 |
Zapotrzebowanie i normy
Dla populacji polskiej według Instytutu żywności i żywienia
EAR - średnie spożywanie statystyczne
RDA - zalecane spożywanie
AI - wystarczające spożywanie
Uwagi i ciekawostki
- Witamina B6 może łagodzić objawy nudności u kobiet w ciąży.
- U grupie osób badanych, która cechowała się niskim poziomem witaminy B6, stwierdzono gorsze nastroje niż w grupie osób z wysokim poziomem tej witaminy.