Witamina B12 - kobalamina


Witamina B12 wspomaga leczenie depresji. Łagodzi objawy stwardnienia rozsianego, nerwobóli, drętwienia i prawdopodobnie choroby Alzheimera. Zmniejsza ryzyko choroby wieńcowej. Osobom po 50 roku życia często zaleca się suplementację tej witaminy z powodu obniżenia jej przyswajalności.


Czym jest witamina B12
Substancję znajdującą się w wątrobie cielęcej odkryto w latach czterdziestych i nazwano Kobalaminą - witaminą B12 (leczącą niedokrwistość złośliwą - megaloblastyczną). W organizmie magazynowana jest w dużych ilościach w wątrobie. Proces wchłanialności witaminy B12 jest złożony. Enzymy trawienne przy odpowiednim stężeniu kwasu żołądkowego oddzielają Kobalaminę od aminokwasów pozyskanych z pokarmu. Następnie wiązana jest z białkami wytwarzanymi przez ściany żołądka (gastromukoproteiny) i transportowana do jelita cienkiego i stąd wchłaniana. Niskie stężenie kwasu żołądkowego lub gastromukoprotein, powoduje niedobory witaminy B12. Ze względu na spore zapasy kobalaminy w organizmie, jej niedobór może ujawnić się po wielu latach. 

Działanie witaminy B12
Witamina B12 jest niezbędna w procesie tworzenia krwinek czerwonych i podziału komórek. Bierze udział w procesie przetwarzania energii z pokarmu oraz odgrywa główną rolę w syntezie materiału genetycznego komórek (RNA, DNA). Pełni również rolę ochronną osłonki mielinowej znajdującej się w okół nerwów.

Znaczące korzyści: Witamina B12 wraz z kwasem foliowym bierze udział w rozkładzie homocysteiny (aminokwasu, którego wysokie stężenie sprzyja chorobie wieńcowej). Zapobiega wielu zaburzeniom neurologicznym w tym mrowieniu i drętwieniu. Wspomaga również leczenie stanów depresyjnych.

Dodatkowe korzyści: Witamina B12 korzystnie wpływa na układ odpornościowy, szczególnie u osób starszych, które w znacznym stopniu narażone są na jej niedobór. Niektóre badania pokazują, że wydłuża okres pomiędzy zakażeniem wirusa HIV, a rozwojem AIDS. Jest składnikiem osłonki mielinowej nerwów i cennym lekiem w przypadku stwardnienia rozsianego (które polega na zaniku tej osłonki).

Niedobór


Objawami niedoboru witaminy B12 jest drętwienie i mrowienie kończyn wynikające z uszkodzenia nerwów. Stany zmęczenia, depresja, osłabienie mięśni, utrata pamięci i dezorientacja. W skrajnych przypadkach może wystąpić demencja i anemia złośliwa (zaburzenia te są uleczalne jeśli zostaną w porę zdiagnozowane). Na ryzyko awitaminozy B12 narażone są osoby starsze, osoby z chorobą wrzodową, chorobą jelit. Nadużywanie alkoholu utrudnia wchłanialność kobalaminy.

Nadmiar
Nadmiar witaminy B12 wydalany jest wraz z moczem. Nie są znane niepożądane działania tej witaminy.

Źródła witaminy B12

Zawartość w 100 [g] lub [ml] produktu     [µg]
Wątroba 68,0
Wątróbka drobiowa 37,2
Watrobianka 23,4
Ostrygi 18,2
Śledź 13,4
Makrela 9,1
Sardynki w oleju 8,7
Pstrąg 7,4
Żółtko jaj 3,6
Węgorz 2,9
Mięso 2,4
Kurczak 0,9
Mleko 0,3

Zapotrzebowanie i normy
Dla populacji polskiej według Instytutu żywności i żywienia 



EAR - średnie spożywanie statystyczne
RDA - zalecane spożywanie
AI - wystarczające spożywanie


Uwagi i ciekawostki
  • Witamina B12 powinna być przyjmowana wraz z kwasem foliowym. Duże dawki jednego, mogą maskować niedobór drugiego.
  • Badania wykazały, że przyjmowanie witaminy B12 może opóźniać znacząco rozwój AIDS. 
  • Niedobory witaminy B12 u osób starszych upośledzają nabywanie odporności po szczepionkach.