1. Co znajdziemy w jajku ?
Jajko to kopalnia witamin i minerałów. Znajdziemy w nim m.in:
Witaminy: A, B12, D, E, K
Minerały: potas, siarka, fosfor, żelazo, cynk
Składniki odżywcze (1 sztuka): węglowodany: 0,3g, białko: 7,5g, oraz tłuszcze 5,8g (w tym kwasy tłuszczowe omega-3 oraz omega-6).
Jajko zawiera również lecytynę, która wspiera pracę mózgu, bierze udział w przemianie materii jak i w gospodarce cholesterolem. Jajka sprzyjają regulowaniu poziomu tkanki tłuszczowej.
2. Która forma będzie optymalna dla organizmu ? Jajko na surowo, przyrządzone na twardo, miękko, a może jajecznica ?
Odradzam spożywanie jajek na surowo, ponieważ mogą zawierać pałeczki salmonelli. Optymalną formą będzie jajko na miękko (1-2 min od czasu zagotowania wody). Jajka na twardo, mogą być ciężko strawne. Jajka w formie jajecznicy tracą swoje bogactwa, ponieważ wystawione są bezpośrednio na działanie wysokiej temperatury. Skorupka zabezpiecza żółtko przezd bezpośrednim działaniem temperatury, dlatego polecam jedzenie jajek w formie na miękko.
3. Gdzie znajdziemy więcej białka - w żółtku czy w białku ?
Wydawać się może, że więcej białka znajdziemy w białku jaja. Jednak to żółtko zawiera więcej białka o 1/3.
4. Co oznacza kod na jajku i litera na opakowaniu
Co oznacza kod na jajku |
Dodatkowo na opakowaniu znajdziemy literkę oznaczającą klasę:
A - jajka przeznaczone do handlu
B,C - do użytku przemysłowego
Oraz literę, oznaczającą wagę jaja:
S - małe, poniżej 53g.
M - średnie, od 53g. do 63g.
L - duże, od 63g. do 73g.
XL - bardzo duże, powyżej 73g.
5. Jakie są różnice pomiędzy jajami od kury, przepiórki, kaczki, gęsi i strusia ?
Jaja kurze: Najzdrowsze jajka znoszą kury zielononóżki, które hodowane na wolności jedzą dużo trawy. Hodowane są tylko i wyłącznie na wybiegu, ponieważ zamknięte w klatkach zdychają. Jajka od kur zielononóżki są małe, lekko podłużne i smaczne.
Jaja przepiórki: Zawierają mniej tłuszczu i cholesterolu niż jaja kurze. Ich białko ma działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne. Zaleca się je osobom, chorym na astmę, anemię, cukrzycę, mających problemy z nerkami i wątrobą. Przeważnie nie wywołują reakcji alergicznych u osób uczulonych na jaja kurze.
Jaja gęsie i kacze: Ze względu na oleisty i specyficzny smak, używa się ich głównie do wyrobów cukierniczych. Jaja kacze, łatwo ulegają zakażaniu salmonellą.
Jaja strusie: Ważą ponad 1500g, z czego większa część jest białkiem. W porównaniu do jaj kurzych, zawierają więcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i mniej cholesterolu.
6. Czy jajka o dwóch żółtkach są wynikiem modyfikacji genetycznych ?
Nie, jajka o dwóch żółtkach, nie są wynikiem modyfikacji genetycznych. Taką tendencję do znoszenia jajek z podwójnymi żółtkami, mają młode kury.
7. Czy kolor skorupki jajka ma znaczenie ?
Kolor skorupki jaja niema znaczenia.
8. Czy są różnice pomiędzy jajkami od kur hodowanych na wolnym wybiegu od tych w klatkach ?
Tak i to duże. W jajkach kur klatkowych, znajdziemy znacznie mniejsze ilości cennych składników. Np. w jajach kur klatkowych, znajdziemy 20-krotnie mniej Omega-3, niż w w jajkach kur wiejskich.
9. Czy białko jaja jest lepsze niż białko mięsa ?
Białko jaja kurzego, cechuje się najwyższą wartością biologiczną z pośród naturalnie występującego pokarmu i jest najbardziej zbliżone do białka ludzkiego. Uwielbiane filety z kurczaka posiadają BV - 79, podczas gdy białka jaj BV - 88. W skrócie, potrzebujemy zjeść mniejszą ilość białka jaj niż filetu z piersi z kurczaka, aby uzyskać taki sam efekt. Więcej na temat wartości biologicznej pisałem tutaj Klik --> Czym jest wartość biologiczna białka.
10. Czy Jajka zawierają dużo cholesterolu ? Dlaczego lekarze odradzają ich jedzenie w chorobach układu sercowo-naczyniowego i miażdżycy?
Tak, to prawda, że jajka zawierają duże ilości cholesterolu. Zjedzenie jednego całego jajka realizuje mniej więcej połowę dziennego zapotrzebowania na cholesterol (według norm), przy czym należy dodać, że niemal cały cholesterol znajduje się w żółtku. Stąd powstało częste propagowane stwierdzenie, że nie powinniśmy spożywać więcej - niż 2 sztuki dziennie.
11. Skoro całe jajka są takie zdrowe, to dlaczego kulturyści jedzą same białka jaj ?
Chyba każdy, kto interesuje się fitnessem słyszał o słynnych omletach z 10 białek. Skoro żółta są takie zdrowe, to dlaczego kulturyści jedzą omlety z samych białek ? Przecież w żółtku znajdziemy więcej białka, niż w białku, do tego wychodziłoby ekonomiczniej, zamiast 10 białek mogliby jeść omleta z 5 całych jaj. Chodzi tutaj o zawartość tłuszczu. Kultyści mają okresy, w których muszą dostarczać bardzo małe ilości tłuszczy. To właśnie w żółtku, znajdują się tłuszcze i zjedzenie omleta wraz z żółtkami, spowodowałoby przekroczenie normy dziennego zapotrzebowania.