Czym jest witamina E
Pod nazwą witaminy E, kryje się grupa substancji, które są odmianami koferolu. Najważniejszymi z pośród nich to alfa, beta, gama - tokoferol, z których najmocniej działa alfa. Z uwagi na to, że jest witaminą rozpuszczalną w obecności tłuszczy, może być przez długi czas magazynowana w tkance tłuszczowej i wątrobie. Występuje przede wszystkim w pokarmach charakteryzujących się dużą zawartością tłuszczu jak oleje.
Działanie witaminy E
Dzięki swoim właściwościom antyutleniającym niszczy wolne rodniki, które negatywnie wpływają na organizm poprzez uszkadzanie komórek. Takoferol ochrania błony komórkowe oraz bierze udział w pozyskiwaniu przez organizm witaminy K i selenu.
Znaczące korzyści: Witamina E może chronić przed nowotworami dzięki swoim właściwościom antyutleniającym. Zmniejsza poziom "złego" cholesterolu (LDL) oraz zapobiega tworzeniu się zakrzepów, tłumi stany zapalne, dlatego znajduje zastosowanie w profilaktyce chorób serca i układu krążenia.
Dodatkowe korzyści: Przez działanie antyutleniające opóźnia proces starzenia, poprawia działanie układu immunologicznego, chroni przed truciznami pochodzącymi z dymu papierosowego i zanieczyszczonego środowiska. Łagodzi ból piersi związany z cyklem miesiączkowym. U mężczyzn witamina E jest niezbędna do prawidłowej spermogenezy i znajduje zastosowanie w leczeniu męskiej bezpłodności.
Niedobór
Nadmiar
Raczej nie obserwuje się skutków ubocznych przy stosowaniu nadmiaru witaminy E, nawet w dawkach 2g dziennie. W skrajnych przypadkach może dojść do bólu głowy, biegunek, osłabienia mięśni, zaburzeń widzenia.
Źródła witaminy E
| Zawartość w 100 [g] lub [ml] produktu | [mg] |
| Olej sojowy | 115 |
| Olej słonecznikowy | 75 |
| Kiełki pszenne | 30,5 |
| Migdały | 29,2 |
| Olej lniany | 23 |
| Orzechy włoskie | 20,8 |
| Orzechy ziemne | 19,4 |
| Sałata | 13 |
| Oliwa | 8 |
| Kapusta | 6 |
| Szprotki | 4,6 |
| Masło | 2,8 |
| Mąka pełnoziarnista | 1,6 |
| Banany | 1,4 |
| Jaja | 1,2 |
| Mleko | 0,1 |
Zapotrzebowanie i normy
Dla populacji polskiej według Instytutu żywności i żywienia
EAR - średnie spożywanie statystyczne
RDA - zalecane spożywanie
AI - wystarczające spożywanie
Uwagi i ciekawostki
- Osoby przyjmujące kwas acetylosalicylowy, leki przeciwzakrzepowe powinny skonsultować suplementację witaminy E.
- Suplementacja witaminy E lub dostarczanie jej większych ilości wraz z pokarmem zmniejsza ryzyko raka prostaty.
