Sposoby na piękne i zdrowe paznokcie


Kobiety marzą o pięknych i zdrowych paznokciach. Są naturalną wizytówką, co świetnie można zaobserwować kiedy przygotowują się do ważnego wyjścia lub weekendowej imprezy. Odpowiedni dobór lakieru lub wzoru na paznokciach przyciąga uwagę. Problemy zaczynają się wtedy, kiedy te zaczynają pękać, rozdwajać się lub łamać.

Paznokcie zbudowane są głównie z włóknistego białka - keratyny, wysoce odpornej na czynniki fizyczne i chemiczne. Paznokcie stanowią jedną z najmocniejszych tkanek organizmu człowieka.

Objawy chorych paznokci

  • Paznokcie stają się łamliwe, łatwo pękają przy wykonywaniu prostych codziennych czynności. Wolno rosną.
  • Żółte i zgrubiałe paznokcie mogą być objawem grzybicy.
  • Gromadzenie pod paznokciem zanieczyszczeń, może być przyczyną usunięcia płytki paznokciowej.
  • Zmiana kształtu, struktury lub koloru paznokci.
  • Białe smugi wzdłuż paznokcia, mogą sygnalizować zaburzenia pracy serca.

Przyczyny chorych paznokci


Tworzenie Bruzd na paznokciach, może być przyczyną niedoborów witamin z grupy B, głównie H-biotyny (witamina B7).

Znaczące źródła Biotyny w diecie: Podroby (wątróbka), produkty zawierające mąkę sojową, żółtka jaj, orzechy włoskie i ziemne, sardynki.



Wysuszenie i łamliwość paznokci, może być spowodowana niedobrem wapnia.

Znaczące źródła Wapnia w diecie: Mleko i przetwory mleczne, mleko w proszku, parmezan, żółte sery, szprotki, nasiona roślin strączkowych, produkty zbożowe z pełnego ziarna.


Zanakocica, czyli zapalenie wału paznokciowego, może być spowodowana niedoborami Witaminy C lub kwasu foliowego.

Znaczące źródła witaminy C w diecie: Czarna porzeczka, truskawki, kiwi, dzika róża, owoce cytrusowe, pietruszka, papryka, warzywa kapustne, ziemniaki.

Znaczące źródła kwasu foliowego w diecie: Wątróbka, ciemnozielone warzywa liściaste.



Białe plamki na paznokciach, mogą być przyczyną niedoboru cynku.

Znaczące źródła cynku w diecie: Mięso i przetwory, wątróbka, nasiona roślin strączkowych, produkty zbożowe z pełnego ziarna, orzechy.



Główną przyczyną grzybicy paznokci, jest noszenie obuwia niskiej jakości. Materiał użyty do budowy buta (np. sztuczna skóra) nie odprowadza powietrza, przez co stopy pocą się. Ciepło i wilgoć to świetne środowisko dla rozwojów grzybów.



Jak możemy pomóc
Wyżej wymienione witaminy i minerały skutecznie przyczyniają się do poprawy jakości paznokci i pomagają utrzymać je w zdrowiu. Witaminy z grupy B - przede wszystkim biotyna - współdziałają z witaminami C i E w budowaniu keratyny i innych białek niezbędnych do wzmocnienia paznokci. Do budowy paznokcia, tak jak i do tworzenia szkieletu potrzebny jest wapń. Oleje rybne, olej lniany lub olej z wiesiołka dwuletniego zawierają dużo niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych (NNKT). Odżywiają one paznokcie, nawadniają i zapobiegają złamaniom.

Jeśli chcesz poprawić jakość swoich paznokci, polecam wprowadzenie produktów do swojej diety, które podałem w znaczących źródłach. Bowiem to prawidłowe odżywianie naszego organizmu jest podstawą, aby utrzymać paznokcie w zdrowiu.

Pamiętajmy, że zmiany nie nadchodzą z dnia na dzień. Potrzeba kilku tygodni, aby zaobserwować pozytywne skutki związane ze zmianą diety lub wprowadzeniem suplementacji.

Proponowana suplementacja


Uwagi i ciekawostki
  • Niewycinanie skórek, chroni w większym stopniu przed bakteriami i grzybami.
  • Aby poprawić stan paznokci dodatkowo możemy pić herbatę ze skrzypu polnego lub liści pokrzywy.
  • Weterynarze od dawna stosowali biotynę, w celu wzmocnienia końskich kopyt, które zbudowane są z keratyny.
  • Możemy zakładać rękawiczki podczas prac domowych, w których używamy środków chemicznych, dzięki temu paznokcie nie będą wystawione na bezpośrednie działanie szkodliwych substancji.