Czym są boczki
Boczki to nic innego jak tkanka tłuszczowa, która w nadmiarze osadza się na wysokości bioder i w okół całego pasa. Organizm ludzki na przestrzeni tysięcy lat, nauczył adoptować się do niekorzystnych warunków tak, aby mógł przetrwać. Nie zawsze człowiek miał dostęp do żywności, a organizm w czasie okresów głodowych był zmuszony do magazynowania zapasów energetycznych i witamin - właśnie w tkance tłuszczowej. Zdolność ta, towarzyszy nam od setek tysięcy lat. Dzisiejsze trendy bycia fit skupiają się na tym, aby organizm korzystał jak najmniej z tej możliwości - przynajmniej w sposób wizualny.
Dlaczego akurat boczki
Rozlokowanie tkanki tłuszczowej ma ścisły związek z naszą genetyką. Adipocyty - czyli komórki tłuszczowe, powstają już w życiu płodowym. Dorosła osoba ma około 30 milionów komórek tłuszczowych - jedni mniej, inni więcej. Należy dodać, że komórki tłuszczowe są różnie rozlokowane u różnych osób. To jak z włosami, każdy je ma, ale jedni mają ich więcej inni mniej, jednym rosną na plecach, a innym nie. Dlatego na plaży możemy obserwować mężczyzn o dużym mięśniu piwnym, za to bez odstających boczków, jak i ludzi z płaskim brzuchem i odstającymi boczkami.
Przyczyny powstawania boczków
Przyczyny przyrostu boczków związane są z tym samym co przyrost tkanki tłuszczowej. Czyli ze spożywaniem nadmiernej ilości kalorii w stosunku do wydatku energetycznego, pomijając oczywiście choroby - chociażby na tle zaburzeń metabolicznych.
Do najczęstszych błędów żywieniowych, powodujących przyrost tkanki tłuszczowej i tym samym boczków jest:
- Spożywanie nadmiernej ilości cukrów rafineryjnych (słodycze, biały cukier).
- Spożywanie produktów wysoce przetworzonych.
- Spożywanie nadmiernej ilości produktów z białej mąki (pozbawionej błonnika, witamin i minerałów).
- Spożywanie dużej ilości tłuszczów trans (m.in utwardzane tłuszcze roślinne).
- Nieregularne jedzenie i spożywanie bardzo obfitych tłusto-słodkich kolacji.
Nie istnieje dieta, która kładłaby nacisk tylko na spalenie boczków. Nie istnieje coś takiego jak miejscowe spalanie tkanki tłuszczowej za pomocą diety. Wiemy, że boczki to tkanka tłuszczowa, a więc każda dieta nastawiona na redukcję masy ciała i tkanki tłuszczowej, będzie przynosiła korzyści w postaci zmniejszenia boczków jak i tkanki tłuszczowej całego ciała. Tempo spalania tkanki tłuszczowej z danych rejonów zależy od genetyki, rozlokowaniu adipocytów jak i doboru treningu.
Dla tych, którzy chcieliby nauczyć się w jaki sposób powinni jeść, aby spalić tkankę tłuszczową polecam zapoznać się z artykułami: Jak schudnąć skutecznie oraz Planowanie diety odchudzającej.
Trening na spalenie boczków
Podstawą w spalaniu tkanki tłuszczowej jest trening aerobowy, cechujący się umiarkowaną intensywnością, za to stałym rytmem pracy naszego serca.
Podstawowym treningiem aerobowym może być:
- Intensywny marsz lub lekki bieg
- Jazda na łyżwach lub rolkach
- Skakanka
- Pływanie
- Zajęcia fitness w formie aerobowej - ciągłej
- Wchodzenie po schodach
Ćwiczenia na spalanie boczków
Ważną kwestią, o której jeszcze nie wspominałem jest tkanka tłuszczowa trzewna. Organizm nie magazynuje tkanki tłuszczowej tylko i wyłącznie pod skórą, ale również pomiędzy organami wewnętrznymi oraz pomiędzy mięśniami. Pomimo tego, że nie można miejscowo spalać tłuszczu, to dołączając do treningu ćwiczenia pobudzające różne grupy mięśniowe będziemy efektywniej spalać tkankę tłuszczową znajdującą się w okół mięśni. Nie będą to spektakularne efekty, ale parę dodatkowe % naszego sukcesu. Dlatego jeśli zależy ci mocno na spaleniu boczków, to oprócz stosowania odpowiedniej diety, standardowego treningu siłowego i aerobowego, warto dołączyć do planu treningowego kilka ćwiczeń takich jak:
Boczna deska z rotacją |
Wyprosty tułowia z rotacją |
Martwy ciąg jednorącz |
Skłony boczne |
Jeśli chcesz spotęgować swoje efekty spalania niechcianych boczków i oponki to polecam zapoznać się z artykułem na temat pasa neoprenowego: Czy pas neoprenowy działa?