Witamina C - kwas askorbinowy


Witamina C, cieszy się największą popularnością z pośród witamin. Zwiększa odporność organizmu, łagodzi objawy przeziębienia i skraca czas infekcji. Wpływa pozytywnie na dziąsła, chroni przed niektórymi postaciami nowotworów, wspomaga przyswajanie żelaza i jest silnym antyoksydantem.




Czym jest witamina C
Lecznicy składnik soku cytrynowego został zidentyfikowany jako witamina C. Jej chemiczna nazwa czyli kwas askorbinowy wywodzi się od jej działania przeciwszkorbutowego. Jest najważniejszym antyutleniaczem rozpuszczającym się w wodzie, chroniąc organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.

Działanie witaminy C
Witamina C działa wewnątrz komórek, a więc w środowisku wodnym. Jej działanie jest bardzo rozległe. Wzmacnia błony komórkowe i naczynia włosowate. Jest niezbędną do wytwarzania podstawowego białka tkanki łącznej - kolagenu. Dzięki temu działaniu pomaga zachować silne wiązadła mięśniowe, ścięgna łączące mięśnie z kośćmi dlatego lubiana jest w wyczynowym sporcie gdzie zawodnicy często narażeni są na kontuzje stawów i ścięgien. Ułatwia syntezę hemoglobiny w krwinkach czerwonych, pomaga wchłaniać żelazo zawarte w pokarmie.

Znaczące korzyści: Kwas askorbinowy jako silny antyutleniacz pomaga zachować młodość, a nawet wydłużać życie. Chroni przed nowotworami oraz chorobami układu krążenia zmniejszając ryzyko zawału mięśnia sercowego. Korzystnie wpływa na wzrok chroniąc soczewki oka przeciw zmętnieniu - zaćmie. Dodatkowo wzmacnia sprawność komórek odpornościowych, łagodząc objawy przeziębień, infekcji skracając ich przebieg.

Dodatkowe korzyści: Badania wykazują, że zażywanie 1-6g witaminy C dziennie, skracało początkowy etap przeziębienia - średnio o ponad 20% dziennie. Kwas askorbinowy pomaga zwalczać ciężkie zakażenia dróg oddechowym, szczególnie u osób starszych. Działa również przeciwalergicznie tłumiąc działanie histaminy (wytwarzanej w reakcji na pyłki, sierść, kwiaty i inne alergeny). Łagodzi objawy astmy lub im zapobiega, zmniejsza również jej objawy jak podwyższone stężenie cholesterolu czy zaburzenia wzroku.

Niedobór
Zbyt
mała ilość dostarczanej witaminy C w postaci mniejszej niż 10mg na dzień, prowadzi do szkorbutu. Przyjmowanie mniejszych dawek niż 50mg na dzień, podwyższa ryzyko zawału mięśnia sercowego, zaćmy, a nawet wczesnej śmierci.

Nadmiar
Stosowanie dużych dawek witaminy C w postaci 2g dziennie, może powodować dyskomfort żołądkowy, biegunkę, rozwolnienie, wzdęcia. Takie dawki utrudniają wchłanianie selenu, miedzi. Przyjmowanie dużych dawek w dłuższym okresie czasu może prowadzić do kamicy nerkowej, uszkodzenia kanalików nerkowych przez kryształki kwasu askorbinowego.

Źródła witaminy C

Zawartość w 100 [g] lub [ml] produktu       [mg]
Dzika róża suszona 1700
Guava 230
Czarna porzeczka 183
Papryka czerwona 144
Brukselka 94
Papryka zielona 91
Kalafior 69
Szpinak 68
Truskawki 68
Poziomki 60
Papaja 60
Kiwi 59
Kapusta czerwona 54
Cytryny 50
Pomarańcze 49
Kapusta biała 48
Czerwona porzeczka 46
Pomidory 23

Zapotrzebowanie i normy
Dla populacji polskiej według Instytutu żywności i żywienia


EAR - średnie spożywanie statystyczne
RDA - zalecane spożywanie
AI - wystarczające spożywanie


Uwagi i ciekawostki
  
  • Osoby z kamicą nerkową, niewydolnością nerek lub z dziedziczną skłonnością do odkładania żelaza, nie powinny zażywać większych dawek witaminy C niż 200mg dziennie, ponieważ wzmaga ona wchłanianie żelaza.
  • Witamina C maskuje wykrycie raka okrężnicy, cukrzycy oraz zakłóca testy na ilość hemoglobiny.