Czym jest witamina C
Lecznicy składnik soku cytrynowego został zidentyfikowany jako witamina C. Jej chemiczna nazwa czyli kwas askorbinowy wywodzi się od jej działania przeciwszkorbutowego. Jest najważniejszym antyutleniaczem rozpuszczającym się w wodzie, chroniąc organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników.
Działanie witaminy C
Witamina C działa wewnątrz komórek, a więc w środowisku wodnym. Jej działanie jest bardzo rozległe. Wzmacnia błony komórkowe i naczynia włosowate. Jest niezbędną do wytwarzania podstawowego białka tkanki łącznej - kolagenu. Dzięki temu działaniu pomaga zachować silne wiązadła mięśniowe, ścięgna łączące mięśnie z kośćmi dlatego lubiana jest w wyczynowym sporcie gdzie zawodnicy często narażeni są na kontuzje stawów i ścięgien. Ułatwia syntezę hemoglobiny w krwinkach czerwonych, pomaga wchłaniać żelazo zawarte w pokarmie.
Znaczące korzyści: Kwas askorbinowy jako silny antyutleniacz pomaga zachować młodość, a nawet wydłużać życie. Chroni przed nowotworami oraz chorobami układu krążenia zmniejszając ryzyko zawału mięśnia sercowego. Korzystnie wpływa na wzrok chroniąc soczewki oka przeciw zmętnieniu - zaćmie. Dodatkowo wzmacnia sprawność komórek odpornościowych, łagodząc objawy przeziębień, infekcji skracając ich przebieg.
Dodatkowe korzyści: Badania wykazują, że zażywanie 1-6g witaminy C dziennie, skracało początkowy etap przeziębienia - średnio o ponad 20% dziennie. Kwas askorbinowy pomaga zwalczać ciężkie zakażenia dróg oddechowym, szczególnie u osób starszych. Działa również przeciwalergicznie tłumiąc działanie histaminy (wytwarzanej w reakcji na pyłki, sierść, kwiaty i inne alergeny). Łagodzi objawy astmy lub im zapobiega, zmniejsza również jej objawy jak podwyższone stężenie cholesterolu czy zaburzenia wzroku.
Niedobór
Zbyt
Nadmiar
Stosowanie dużych dawek witaminy C w postaci 2g dziennie, może powodować dyskomfort żołądkowy, biegunkę, rozwolnienie, wzdęcia. Takie dawki utrudniają wchłanianie selenu, miedzi. Przyjmowanie dużych dawek w dłuższym okresie czasu może prowadzić do kamicy nerkowej, uszkodzenia kanalików nerkowych przez kryształki kwasu askorbinowego.
Źródła witaminy C
| Zawartość w 100 [g] lub [ml] produktu | [mg] |
| Dzika róża suszona | 1700 |
| Guava | 230 |
| Czarna porzeczka | 183 |
| Papryka czerwona | 144 |
| Brukselka | 94 |
| Papryka zielona | 91 |
| Kalafior | 69 |
| Szpinak | 68 |
| Truskawki | 68 |
| Poziomki | 60 |
| Papaja | 60 |
| Kiwi | 59 |
| Kapusta czerwona | 54 |
| Cytryny | 50 |
| Pomarańcze | 49 |
| Kapusta biała | 48 |
| Czerwona porzeczka | 46 |
| Pomidory | 23 |
Zapotrzebowanie i normy
Dla populacji polskiej według Instytutu żywności i żywienia
EAR - średnie spożywanie statystyczne
RDA - zalecane spożywanie
AI - wystarczające spożywanie
Uwagi i ciekawostki
- Osoby z kamicą nerkową, niewydolnością nerek lub z dziedziczną skłonnością do odkładania żelaza, nie powinny zażywać większych dawek witaminy C niż 200mg dziennie, ponieważ wzmaga ona wchłanianie żelaza.
- Witamina C maskuje wykrycie raka okrężnicy, cukrzycy oraz zakłóca testy na ilość hemoglobiny.
