Zwyczaje żywieniowe Polaków - analiza


Czy wiesz, czym żywi się statystyczny Kowalski ? Jakie błędy żywieniowe popełniają najczęściej Polacy. Co możemy zmodyfikować w naszym menu i stylu życia, aby cieszyć się piękną sylwetką i dobrym zdrowiem . Poddaje analizie zwyczaje żywieniowe Polaków. 




Analiza raportu Ipsos "Trendy żywieniowe Polaków. Edycja 2009".

1. Polacy pozytywnie oceniają swój sposób odżywiania i wagę, gorzej stan zdrowia.
Utrzymywanie prawidłowej wagi niekoniecznie musi przekładać się na dobry stan zdrowia. Oczywiście optymalna waga sprzyja zdrowiu, dzięki temu nie nadwyrężamy naszego układu sercowo naczyniowego - który cierpi w przypadku nadwagi. Jeśli utrzymujemy prawidłową wagę to oznacza, że wydatki energetyczne naszego organizmu, pokrywają się z kaloriami, które dostarczamy wraz z pożywieniem. Utrzymywanie kalorii na optymalnym poziomie, a dostarczanie odpowiedniej ilości witamin, minerałów i zachowanie odpowiednich proporcji pomiędzy składnikami odżywczymi to dwie różne kwestie. 
Zjedzenie czterech różnych warzyw  i jednego owocu dziennie, zaspokaja w dużym stopniu nasze zapotrzebowanie na witaminy i minerały.

2. Zjadamy trzy posiłki dziennie.

Wcale nie musimy zjadać 5 posiłków, aby cieszyć się dobrą sylwetką. Faktycznie wystarczą trzy, pod warunkiem, że są odpowiedni zbilansowane. Zazwyczaj nasze śniadania są małe i monotonne, dodatkowo jedzone kilka godzin po przebudzeniu. Drugi posiłek zjadamy na szybko w postaci białego pieczywa i słodkiej rafinowanej przekąski. Za to kolacja przedstawia się jako najbardziej obfity posiłek dnia. Nadrabiamy zaległości i zajadamy stres. W momencie kiedy nasz organizm jest głodny, to budzi się ochota na mało zdrowe jedzenie, dodatkowo zjadamy kolację za dużą, za słodką i za tłustą.
Jeśli jadamy tylko 3 posiłki dziennie, każdy z nich powinien być urozmaicony i utrzymywany na podobnym poziomie kalorycznym.

3. Polacy najczęściej sięgają w diecie po: cukier, białe pieczywo, masło, ziemniaki, warzywa i czarną herbatę.
Masło, ziemniaki i warzywa sprzyjają utrzymywaniu prawidłowej wagi. Oczywiście jeśli jemy z umiarem - jak w przypadku wszystkiego. Masło obfituje w witaminę A, karotenoidy i witaminę E. Ziemniaki są kopalnią witaminy C.  
Wątpliwości budzi cukier i nadmiar białego pieczywa. Zjedzenie pszennej białej bułki z warzywami też będzie rozsądne, do momentu, w którym białe pieczywo nie staje się głównym źródłem uzupełniania węglowodanów. Niekorzystne działanie niesie ze sobą spożywanie cukru rafineryjnego. Wafelki, batoniki, ciasteczka stają się nieodzowną częścią codziennego menu. W końcu kupimy je w każdym sklepie, nawet w kiosku ruchu, a nasz mózg potrafi się od nich silnie uzależnić. Rafineryjny cukier ma tendencję do szybkiego odkładania się w tkance tłuszczowej. Dodatkowo zjedzenie słodkości odbiera nam ochotę na zjedzenie pełnowartościowego posiłku.
Jedząc kanapki z białego pieczywa lub białe bułki, zjedz również pieczywo z pełnego ziarna. Dostarczysz dzięki temu błonnika i wiele mikroelementów, a posiłek ten stanie się bardziej zbilansowany. Jeśli masz ochotę na słodycze to zjedz je po posiłku.

4. 96% Polaków spożywa mięso, najczęściej jest to to drób i wieprzowina.
Tutaj duży plus dla Polaków. Mięso w większości przypadków jest głównym źródłem dostarczania pełnowartościowego białka. Polacy lubią mięso. Drób obecnie jest tani w porównaniu z innymi gatunkami mięsa. Dodatkowo szybko się go przyrządza, więc nie musimy spędzać godziny w kuchni.
Wybieraj również Indyka, w przeciwieństwie do kurcząt, hodowany jest na mniejszej ilości hormonów.

5. Pomiędzy posiłkami Polacy jedzą najczęściej słodycze takie jak: batony, drożdzówki, herbatniki, czekolade.
Sądzę, że to czyste lenistwo i brak urozmaiconej diety. Duże łaknienie na słodkie, spowodowane jest często brakiem minerałów w organizmie, przez co ciągnie nas do słodkiego. Czekolada obfituje w minerały pod warunkiem, że zawiera większą ilość miazgi kakaowej, niestety w większości przypadków zawiera mnóstwo cukru rafineryjnego. Dużo łatwiej kupić słodką bułkę w przerwie w pracy niż przygotować sobie wcześniej urozmaicone kanapki z warzywami lub sałatkę. 
Dużą uwagę należy zwrócić na żywienie dzieci.  Rynek coraz bardziej obfituje w wysoce przetworzoną żywność, przez co każdy z Nas obserwuję coraz większy problem otyłości dzieci. Może zamiast dać naszym pociechą 5zł na szkolną przekąskę, lepiej za te 5 zł przyrządzić kilka smacznych i urozmaiconych kanapek ?