Zrób sobie test


Zastanawiałeś się kiedyś nad tym, aby zostać dietetykiem i trenerem ? Dziś przygotowałem specjalnie dla Was test, składający się z 20 pytań. Test obejmuje zagadnienia z dietetyki i treningu siłowego pozwalający ocenić własną wiedzę na te tematy. Dodam, że pytania wcale nie są łatwe. 




Za każdą poprawną odpowiedź zdobywacie 1 punkt. Tylko jedna odpowiedź jest poprawna. Maksymalnie 20 punktów do zdobycia w teście. Proponuję notować odpowiedzi na kartce, a poprawne rozwiązanie znajdziecie na końcu testu wraz z punktacją.

1.Związki budulcowe, pełniące również rolę regulującą wielu procesów zachodzących w organizmie ludzkim to:
A.Węglowodany
B.Tłuszcze
C.Białka
D.Witaminy i minerały

2.Enzym zawarty w ślinie, trawiący wstępnie cukry to:
A.Metionina
B.Melatonina
C.Arginina
D.Amylaza

3.Aminokwasy, których organizm ludzki nie jest w stanie wytwarzać sam, nazywamy aminokwasami:
A.Endogennymi
B.Egzogennymi
C.Względnie endogennymi
D.Względnie egzogennymi

4.Które z wymienionych produktów zawierają najwięcej żelaza - składnika czerwonych krwinek, niezbędnego to transportu tlenu:
A.Wątróbka, podroby, żółtko jaja
B.Ser biały, żółty, pleśniowy
C.Pomarańcza, jabłko, kiwi
D.Pieczywo żytnie, pełnoziarniste, pumpernikiel

5.Sód w organizmie ludzkim powoduje:
A.Regulację stężenia glukozy we krwi
B.Wzmocnienie kości i zębów
C.Wydalanie wody, obniżenie ciśnienia krwi
D.Zatrzymanie wody, podniesienie ciśnienia krwi

6.Witamina rozpuszczalna w wodzie to:
A. Witamina D
B. Witamina C
C. Witamina A
D. Witamina E,K

7.Zalecane dzienne spożycie błonnika według Światowej Organizacji Zdrowia wynosi:
A.Zaleca się stosowanie jak najmniejszej ilości
B.25-40g
C.80-150g
D.Zaleca się stosowanie jak największej ilości

8.W którym produkcie znajdziemy największa ilość wapnia - składnika budulcowego kości:
A.Tłuste ryby
B.Biały ser
C.Żółty ser
D.Ziemniaki

9.Które z wymienionych produktów cechują się najniższym indeksem glikemicznym:
A.Kalafior, czarna porzeczka
B.Banan, chleb żytni
C.Miód, ziemniaki
D.Morele z puszki, majonez

10.Osobie z ostrą chorobą wrzodową zaleca się:
A.Jedzenie dużej ilości owoców i surowych warzyw
B.Zjadanie małej ilości posiłków, za to większych objętościowo
C.Wykluczenie tłustych potraw, ograniczenie przyjmowania produktów z dużą ilością błonnika
D.Picie tylko i wyłącznie gorących napojów, picie dużej ilości mleka i produktów mlecznych

11.Przyjmuje się, że największe spalanie tkanki tłuszczowej podczas treningu aerobowego występuje w przedziale:
A.50-60% HR max
B.65-75% HR max
C.75-85% HR max
D.85-95% HR max

12.Przyjmuje się, że w okresie budowania masy mięśniowej standardowa liczba powtórzeń w serii wynosi:
A.1-4 powtórzeń
B.8-12 powtórzeń
C.12-20 powtórzeń
D.20-25 powtórzeń

13.Która z wymienionych grup mięśniowych wymaga stosowania dużej ilości powtórzeń w serii w celu ich pobudzenia:
A.Klatka piersiowa
B.Biceps, triceps
C.Łydka, przedramiona
D.Plecy

14.Który suplement odpowiedzialny jest za znaczące podniesienie poziomu ATP w organizmie:
A.HMB
B.Kreatyna
C.BCAA
D.Glukozamina

15.Mięśnie i ich włókna charakteryzujące się dużą siłą i małą wytrzymałością to:
A.Mięśnie z przewagą włókien czerwonych
B.Mięśnie z przewagą włókien białych
C.Wszystkie mięśnie długie
D.Wszystkie mięśnie krótkie

16.Metoda polegająca na trenowaniu dwóch przeciwstawnych grup mięśniowych w  jednej serii to:
A.Metoda gigant serii
B.Metoda serii dopalających
C.Metoda serii łączonych
D.Metoda super serii

17.Osobie z wadą postawy - okrągłe plecy (garbienie się), zaleca się wykonanie następujących ćwiczeń w kolejności:
A.1.Ściąganie drążka wyciągu górnego do klatki (w technice rozciągającej) 2. Rozpiętki na klatkę piersiową (w technice spinającej)
B.1. Rozpiętki na klatkę piersiową (w technice spinającej) 2.Ściąganie drążka wyciągu górnego do klatki (w technice rozciągającej)
C.1.Ściąganie drążka wyciągu górnego do klatki (w technice spinającej) 2. Rozpiętki na klatkę piersiową (w technice rozciągające)
D.1. Rozpiętki na klatkę piersiową (w technice rozciągającej) 2.Ściąganie drążka wyciągu górnego do klatki (w technice spinającej)

18.Ćwiczenie zwane "Martwym ciągiem" nastawione jest na wzmocnienie:
A.Nóg
B.Klatki piersiowej i pleców
C.Prostowników grzbietu i całego ciała
D.Ramion i przedramion

19.Ból mięśniowy, odczuwalny następnego dnia po treningu siłowym, potocznie zwany "zakwasami" jest sprawką:
A.Zastojem kwasu mlekowego w mięśniach
B.Wypłukania minerałów z krwiobiegu
C.Toksyn
D.Naderwania i uszkodzenia włókien mięśniowych

20.Na zakończenie, pytanie na wesoło :) Gdybyśmy połączyli wszytskie naczynia krwionośne jednego człowieka to ich długość pozwoliła by tylko na:
A.Ponad dwu krotne okrążenie ziemi (ponad 80 000km)
B.Podróż z Polski do Honolulu (około 11 000km)
C.Przepłynięcie Wisły (nieco ponad 1000 km)
D.Wspięcie się na wieże Eiffla (nieco ponad 320m)

Zjedź niżej, aby zobaczyć poprawne odpowiedzi
.
.

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Poprawne odpowiedzi:
1.C
2.D
3.B
4.A
5.D
6.B
7.B
8.C
9.A
10.C
11.B
12.B
13.C
14.B
15.B
16.D
17.D
18.C
19.D
20.A

Ocena:
0-3 - Strzelałeś ?
3-6 - Słabo
6-9 - Są zadatki, ale czeka Cię jeszcze sporo nauki
9-12 - Coś już wiesz, możesz doradzać początkującym
12-15 - Całkiem nieźle, znasz się na rzeczy
15-18 - Bardzo dobrze nadajesz się na trenera i dietetyka
19-20 - Rewelacja, zapraszam do współpracy