Witamina B5 (Kwas pantotenowy), Witamin B7 (Biotyna)


Zarówno Kwas pantotenowy jak i Biotyna wspomagają przetwarzanie energii z tłuszczy, białek i węglowodanów przez organizm. Są niezbędne do regulacji przemiany materii w organizmie. Biotyna pomaga utrzymywać właściwe stężenie glukozy we krwi, a kwas pantotenowy łagodzi objawy migreny, niestrawności.


Czym jest kwas pantotenowy i Biotyna
Witamina B5 (Kwas pantotenowy) i witamina B7 (Biotyna) występuje w wielu produktach spożywczych, a ich niedobory występują praktycznie bardzo rzadko. Biotyna wytwarzana jest przez bakterie żyjące w jelitach. Kwas pantotenowy odkryto przy badaniu drożdży, był on substancją pobudzająca ich wzrost. Występuje w dwóch postaciach - pantotenian wapnia, który jest skuteczniejszy i tańszy oraz panteteina.

Korzyści i działanie Kwasu pantotenowego
Kwas pantotenowy bierze udział w wytwarzaniu enzymów oraz przemianie białek, węglowodanów i tłuszczy pozyskanych z pokarmu na substancje przyswajalne przez organizm. Łagodzi objawy stresu, syndromu związanego z rzuceniem palenia czy stan przewlekłego zmęczenia, wzmacniając ośrodkowy układ nerwowy. Uczestniczy w syntezie hemu (odpowiedzialnego za czerwoną barwę krwi - występuje w hemoglobinie) do hemoglobiny i cytochromów (grupa białek uczestnicząca w transporcie elektronów). Dodatkowo bierze udział w regeneracji błon śluzowych i skóry. 

Niedobór Kwasu pantotenowego
Znaczące
niedobory mogą przejawiać się zmianami skórnymi, zmęczeniem, skurczami mięśni, zaburzeniami pigmentacji włosów, siwieniem. 


Nadmiar Kwasu pantotenowego
Zaburzenia akcji serca i pracy mięśni szkieletowych.

Źródła Kwasu pantotenowego 

Zawartość w 100 [g] lub [ml] produktu     [mg]
Drożdże 14,50
Wątróbka 7,70
Otręby pszenne 2,85
Pstrąg 1,82
Pestki słonecznika 1,40
Śledź 1,35
Makrela 1,35
Jaja 1,25
Ser Camembert 1,10
Orzechy włoskie 0,90
Mąka pełnoziarnista 0,78
Kraby 0,63
Dziczyzna 0,57
Mleko pełne 0,31

Zapotrzebowanie i normy
Dla populacji polskiej według Instytutu żywności i żywienia



EAR - średnie spożywanie statystyczne
RDA - zalecane spożywanie
AI - wystarczające spożywanie 



Korzyści i działanie Biotyny
Biotyna podobnie jak Kwas pantotenowy bierze udział w wytwarzaniu enzymów oraz przemianie białek, węglowodanów i tłuszczy pozyskanych z pokarmu na substancje przyswajalne przez organizm. Biotyna spełnia ważną rolę w przetwarzaniu glukozy przez organizm (jako podstawowego paliwa). Wzmacnia paznokcie, polepsza jakość skóry,  hamuje proces wypadania włosów. Pomaga utrzymywać właściwą komunikację pomiędzy mózgiem, a układem nerwowym.  Pomaga w utrzymaniu właściwego stężenie glukozy we krwi , dzięki wzmocnieniu reakcji organizmu na insulinę. Może chronić komórki nerwowe przed uszkodzeniem u osób cierpiących na cukrzycę. 

Niedobór Biotyny 
Zmiany skórne, podwyższony poziom cholesterolu, osłabienie organizmu.

Nadmiar Biotyny
Dolegliwości żołądkowe jak biegunka, wymioty, bóle brzucha.

Źródła Biotyny

Zawartość w 100 [g] lub [ml] produktu        [µg]
Wątróbka 102
Mąka sojowa 63
Żółtko jaj 54
Orzechy włoskie 37
Orzechy ziemne 31
Sardynki 21
Migdały 17
Grzyby 15
Ryż naturalny 9
Mąka pełnoziarnista 7
Szpinak 6
Kraby 6
Szynka 5
Marchew 3
Pomidory 2
Ser chudy 2


Zapotrzebowanie i normy
Dla populacji polskiej według Instytutu żywności i żywienia


EAR - średnie spożywanie statystyczne
RDA - zalecane spożywanie
AI - wystarczające spożywanie

Uwagi i ciekawostki
  • Biotyna może zwiększyć grubość paznokci o 25%
  • Nazwa Biotyna wywodzi się od greckiego słowa "bios" oznaczającego "życie" , natomiast kwas pantotenowy od słowa "pantos", które po grecku znaczy "wszędzie".
  • Kwas pantotenowy należy do najmniej trwałych witamin z grupy B.
  • Bakterie w jelitach mają zdolność do wytwarzania Biotyny.