Wrzody żołądka i dwunastnicy - Co pomaga na wrzody


Wrzody żołądka są ubytkami w błonie żołądka i dwunastnicy. Najczęstszą przyczyną wrzodów jest bakteria Helicobacter pylori, która zasiedla powierzchnię komórek nabłonkowych błony śluzowej części przedodźwiernikowej żołądka. Zbilansowana dieta oparta na produktach łatwo strawnych pomaga szybciej zregenerować uszkodzony nabłonek. Również wybrane preparaty i witaminy wspomagają leczenie wrzodów. 

Czym są wrzody
Wrzody są to rany na ścianie żołądka lub dwunastnicy, czyli pierwszego odcinka jelita cienkiego. W warunkach prawidłowych, gruczoły błony śluzowej żołądka wydzielają soki trawienne, w których w skład wchodzi kwas solny oraz enzym zwany pepsyną (pepsyna w procesie trawienia rozkłada białko). Równocześnie w dwunastnicy i żołądku wytwarzany jest śluz, który spełnia zadanie ochronne wewnętrznej powierzchni.Kiedy dochodzi do zburzenia równowagi tych dwóch czynników, soki trawienne niszczą niszczą powierzchnię ścian żołądka lub dwunastnicy, doprowadzając tym samym do owrzodzenia.

Objawy i przyczyny owrzodzenia
  • Typowe Objawy: Bóle brzucha na czczo lub w określonym czasie po jedzeniu. Występowanie zgagi, nudności. Tracenie masy ciała, wymioty.
  • Objawy mocno zagrażające: Nagłe ostre bóle nadbrzusza. Kał zawierający krew. Obecność krwi w wymiocinach.

Główną przyczyną pojawieniu się wrzodów jest obecność w organizmie bakterii Helicobacter pylori. Zasiedla ona powierzchnię komórek błony śluzowej. Gdy dochodzi do zakażenia przewodu pokarmowego, warstwa ochronna śluzu staje się słabsza, przez co z łatwością nawet niewielka ilość solu trawiennego może uszkodzić ściany żołądka i jelita. Innymi przyczynami może być niewłaściwa dieta, która np.wzmaga produkcję soków żołądkowych. Również stres i niewłaściwe nawyki jak picie większych ilości alkoholu, palenie papierosów nasilają prawdopodobieństwo wystąpienia wrzodów.

Jak możemy pomóc

Zalecenia dietetyczne w chorobie wrzodowej: 
  • Wykluczyć z diety pokarmy przyczyniające się do dolegliwości (Bóle brzucha, odbijanie, zgaga). Pokarmy mocno pobudzające produkcję soków żołądkowych: alkohol, kawa, mocna herbata, słone potrawy, kostki bulionowe. Pokarmy ostre: pieprz, curry, papryka, chrzan, ocet.
  • Wykluczyć z diety pokarmy bardzo tłuste z uwagi na zaleganie w żołądku. Tłuszcze nie powinny przekraczać 30% wartości energetycznej diety.
  • Powinniśmy zjadać mniejsze, a częstsze posiłki. Dzięki temu szybciej neutralizujemy treści żołądkowe.
  • Unikajmy gorących potraw i napoi. Posiłki powinny mieć umiarkowaną temperaturę.
  • Ograniczenie spożywania mleka. Mleko, śmietanki pobudzają produkcję kwasów żołądkowych.
  • Przy silnej chorobie wrzodowej powinniśmy stosować dietę lekkostrawną, która nie obciąża ścian żołądka.
  • W przypadku zakażenia Helicobacter pylori, powinniśmy wprowadzić priobiotyki.
Po przeprowadzaniu badania na obecność Helicobacter pylori i wyniku pozytywnym, lekarz może zalecić stosowanie probiotyków lub innych leków. Preparaty te korzystnie wpływają na leczenie wrzodów żołądka, niezależnie od tego, czy w przewodzie pokarmowych znajduje się bakteria. Probiotyki mają za zadanie wyrównanie naturalnej homeostazy we florze bakteryjnej i zregenerowania ścian żołądka. Ból zwykle ustępuje w ciągu tygodnia, przy odpowiednim działaniu. Całkowite wygojenie ran może trwać kilka/kilkanaście tygodni.

W probiotyki obfituje kapusta kiszona (nie mylić z kapustą kwaszoną), zawiera ona również glutaminę, która wyścieła przewód pokarmowy. Stosowanie preparatów z karotenoidami i odpowiedniej diety, skutecznie wpływa na walkę z chorobą. Organizm przetwarza beta-karoten zwarty w preparatach karotenoidów, w witaminę A, która chroni ściany żołądka i jelita cienkiego, umożliwiając gojenie się wrzodów.

Źródła Karotenoidów w diecie podane w (μg/100 g):
  • marchew (9000)
  • słodkie ziemniaki (9000)
  • dynia (8000)
  • pietruszka naciowa (5410)
  • jarmuż (5350)
  • szpinak (4200)
  • papryka (3150)
  • morele (1500)
  • brokuł (920)
  • pomidor (420)
Innymi substancjami wspomagającymi leczenie jest witamina C, która hamuje rozwój Helicobacter pylori, cynk i deglicyryzowany wyciąg z lukrecji. Aminokwas glutamina wspomaga proces gojenia ran. Stosowanie gamma-oryzanolu (naturalny antyoksydant - występujący w oleju ryżowym, silniejszy 10 krotnie niż witamina E) wpływa na utrzymanie odpowiedniego poziomu enzymów trawiennych. Można również wprowadzić sok z miąższu aloesu, który łagodzi objawy choroby, dzięki działaniu zmniejszającemu wytwarzanie kwasu w żołądku.