Migrena i bóle głowy - co jeść, a czego unikać


Prawdą jest, że specjaliści od bólów głowy nadal nie wiedzą skąd tak naprawdę bierze się migrena. Nowe teorie mówią, że migrena bierze się z nadaktywności i wrażliwości mózgu. Pomimo tego, że od migreny się nie umiera, to bóle głowy potrafią skutecznie utrudniać nam życie. Co możemy zrobić, aby pozbyć się migreny i bólu głowy ?

Czym jest migrena ?
W obszarze nazywanym generatorem migreny, uwalniana jest kaskada związków chemicznych, które drażnią zakończenia nerwowe. Bardzo ciężko jest stwierdzić samą przyczynę powstawania takiego mechanizmu, a migrenę może wywoływać niemal wszystko. Migreną nazywamy silny ból głowy, zaczynający się zwykle po jednej stronie głowy, który może rozchodzić się na całą głowę. Napady migreny mogą trwać od kilku godzin do kilku dni.

Przyczyny migreny
Powodem około 90% bólów głowy jest zwiększenie napięcia mięśniowego. Mimo, że bezpośrednie przyczyny nie są znane, to uważa się, że są one rezultatem słabszego ukrwienia pewnych rejonów mózgu, spowodowane zawężeniem arterii doprowadzających krew do mózgu. Prawdopodobnie ma to związek ze zmniejszeniem poziomu serotoniny. Skłonność do migren może być dziedziczna i częściej cierpią na nie kobiety.


Migrenę może wywołać niemal wszystko: silne zapachy, stres, mała ilość snu, zmiana stężenia glukozy we krwi, zaburzenia czynności wątroby, zmiany hormonalne, bóle zębów, czynniki chemiczne, smog papierosowy również pewne napoje i produkty żywnościowe.

Wiele przypadków migreny wiąże się z wahaniami poziomów estrogenów we krwi, co tłumaczyłoby dlaczego częściej cierpią na nią kobiety niż mężczyźni.

Objawy:

Klasterowe bóle głowy
  • Powtarzające się z różną częstotliwością uczucie intensywnego pulsowania w jakiejś części głowy.
Napięciowe bóle głowy
  • Bóle karku i ramion.
  • Bezustanny ból głowy.
  • Zawroty głowy.
Migreny
  • Nudności i wymioty.
  • Pulsujący, intensywny ból najpierw wokół oczu lub czubka głowy, poźniej obejmuje całą głowę lub jej część.
  • Światłowstręt.
  • Wczesne objawy (tzw. aura): zaburzenia widzenia (migające światełka, faliste linie), zawroty głowy, dreszcze i poty, obrzęk twarzy, drażliwość.


Co pomaga w migrenie i bólach głowy:

Owoce, warzywa i rośliny strączkowe
Spożywanie tych produktów zaleca się wszystkim, w szczególności kobietom, które podczas miesiączki cierpią na migreny spowodowane nagłym spadkiem poziomu estrogenów. Czym wyższa wartość początkowa tego hormonu we krwi, tym silniejszy może być jego spadek. Podane produkty zawierają błonnik, który pomaga usuwać nadmiar estrogenów z organizmu wraz z kałem. Owoce, warzywa, rośliny strączkowe zawierają roślinny estrogen, który zmniejsza negatywne działanie estrogenów w naturalny sposób. Również zaletą tych produktów jest niska zawartość tłuszczów, a im wyższa zawartość tłuszczy w diecie tym więcej estrogenów produkuje nasz organizm.

Tłuste ryby
Ryby są bogactwem kwasów tłuszczowych omega 3 o nazwie EPA i DHA. Kwasy te są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu w tym układu krwionośnego. Badania na Uniwersytecie w Cincinnati wykazały, że spożywanie tych tłuszczy zmniejszyło u niektórych osób częstotliwość i intensywność migren.






Kawa
Pomimo tego, że kawa w pewnych przypadkach może wywoływać bóle głowy, to kiedy dopadnie nas już migrena kawa może ją złagodzić. Kofeina ściąga rozszerzone naczynia krwionośne w mózgu i bywa skuteczna w łagodzeniu bólów głowy.




Pełne ziarna, fasola, ciemnozielone warzywa liściaste
Wszystkie te produkty łączy pewna cecha - zawierają one dużo magnezu. Wykazano, że ataki migrenowe są związane z niskim poziomem magnezu w organizmie. Sądzi się, że niski poziom tego minerału powoduje, że mózg jest bardziej wrażliwy na bodźce wywołujące migrenę. Świetnym źródłem magnezu są pestki dyni, orzechy brazylijskie, migdały.



Herbata z imbiru
Ta rozgrzewająca przyprawa zawiera silnie działające składniki, podobne do tych, które występują w lekach niesteroidowych i przeciwzapalnych. Może przeciwdziałać migrenie, blokując substancje zapalne. Łagodzi on również mdłości, które często towarzyszą migrenie. Jak przygotować herbatę imbirową ? Wrzucić do 1 litra wody kilka plasterków imbiru i gotować na małym ogniu około 20 min. Jeśli smak herbaty jest za ostry można dodać soku z pomarańczy i miód. 


Witamina B2 (ryboflawina)
(link: Witamina B2) zwiększa produkcję energii również w komórkach mózgowych, dzięki temu mózg dostaje większą dawkę energii dla jego prawidłowego funkcjonowania. Witamina B2 najlepiej działa w połączeniu z kompleksem witaminy z grupy B.





Koenzym Q10
Substancja ta, podobnie jak witamina B2, zwiększa energię komórek. Przeprowadzone badania w Szwajcarii obejmujące 42 osoby, wykazały, że trzymiesięczne zażywanie koenzymu Q10 zmniejszyło częstotliwość, czas trwania i objawy towarzyszące migrenie. Liczba ataków w ciągu miesiąca spadła z 4,4 do 3,2 w porównaniu z grupą zażywającą placebo. Osoby zażywające Q10 miały krótsze i mniej intensywne ataki. 

Czego NIE jeść, produkty powodujące migrenę:

Tłuste jedzenie i oleje roślinne
Jeśli chcemy złagodzić migrenę za pomocą diety, powinniśmy ograniczyć spożywanie tłuszczy. Tłuszcze zwiększają poziom estrogenów, co może się przyczyniać do występowania migren. Nie oznacza to, że powinniśmy całkowicie zrezygnować z tłuszczy. Są one niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Za to powinniśmy ograniczyć tłuszcze nasycone znajdujące się w czerwonym mięsie, maśle, serach na rzecz tłuszczy wielonienasyconych znajdujących się w tłustych rybach, oleju rzepakowym.

Inne produkty
Spożywanie niektórych produktów w pewnych warunkach może wywoływać migrenę, zwłaszcza wtedy, kiedy inne czynniki takie jak stres, wahania hormonalne, brak snu, czynią nas podatnymi na migrenę. Najczęstsi winowajcy to: czerwone wino, żółte sery, czekolada, dodatki do żywności jak glutaminian sodu i sztuczne słodziki.  Również nieregularne jedzenie może być przyczyną występowania migren.