Naturalny eliksir spalający tkankę tłuszczową


Czy istnieją naturalne "eliksiry", które skutecznie pomagałyby by pozbywać się niechcianej tkanki tłuszczowej ? Zazwyczaj takie produkty kojarzone są z suplementami i silnymi lekami, które nie koniecznie idą w parze ze zdrowiem. Jak się okazuje, Matka Natura niemal na tacy podaje nam wiele składników, z których w łatwy sposób możemy przygotować eliksir skutecznie spalający tkankę tłuszczową i w sposób znaczący poprawiający stan zdrowia.


Ocet Jabłkowy

Ocet jest wodnym roztworem kwasu octowego, który powstaje w procesie fermentacji octowej alkoholu. Używany jest w gospodarstwach domowych jako przyprawa do potraw, bowiem podkreśla smak sałatek i mięs, a także pobudza apetyt i wspomaga układ pokarmowy podczas trawienia tłustych i kalorycznych posiłków. Często używany jest także jako środek czyszczący, ponieważ rozpuszcza kamień i osad gromadzący się na sprzętach kuchennych. Najpopularniejszą i najtańszą odmianą octu jest ocet spirytusowy, który otrzymuje się podczas fermentacji spirytusu, wielu konsumentów jednak zamienia go na ocet winny bądź owocowy, ponieważ te rodzaje przyprawy mają łagodniejszy smak i delikatny zapach.
              
Ocet jabłkowy powstaje na bazie fermentacji owoców, którą wywołują bakterie octowe. Ma charakterystyczny jabłkowy zapach i bursztynowy kolor. Chętnie używany jest jako dodatek do dań mięsnych, sałatek, majonezów i sosów, ze względu na wyjątkowe walory smakowe i prozdrowotne właściwości. Jego spożywanie po posiłku wpływa na dłuższe uczucie pełności w żołądku, czym hamuje apetyt. Zawarte w occie jabłkowym mikroelementy i witaminy regulują pracę wielu narządów, przede wszystkim działają na układ pokarmowy i wydalniczy oraz podnoszą odporność. Specyfik sprawdza się także jako farmaceutyk do stosowania zewnętrznego na urazy skóry, wypryski i krosty. Ponadto kwas octowy wpływa na spalanie tkanki tłuszczowej, dlatego właśnie na occie jabłkowym oparto jedną z popularnych i bezpiecznych diet odchudzających. Można go otrzymać samodzielnie, można także nabyć w każdym sklepie spożywczym. W aptekach dostępne są także tabletki zawierające ekstrakt ze składników octu jabłkowego, wzbogacony błonnikiem, do stosowania jako suplementy diety podczas odchudzania.

Skład octu jabłkowego

Ocet jabłkowy zawiera wiele minerałów i witamin, m.in.: potas i sód, magnez, fluor, chlor, żelazo, miedź, fosfor, krzem, witaminę A, witaminy z grupy B, C, E, P i beta-karoten, kwas mlekowy, cytrynowy i octowy. Odpowiedni bilans tych związków reguluje pracę układu pokarmowego, wydalniczego, wpływa na stan naczyń krwionośnych i wzmacnia odporność organizmu. Wpływa także na proces usuwania toksyn, dzięki czemu przyczynia się do oczyszczenia ludzkiego ciała ze szkodliwych związków odkładanych w komórkach. Mikroelementy wpływają na wyrównanie się gospodarki kwasowo-zasadowej organizmu.

Głównym składnikiem octu jabłkowego są pektyny, witamina E i potas. Pektyny to mieszanina cukrów, które budują ściany komórkowe roślin i zawarte są w rozpuszczalnych włóknach błonnika. Dostarczone do ludzkiego układu pokarmowego przyśpieszają metabolizm, ułatwiają trawienie i usprawniają perystaltykę jelit. Zmniejszają także stopień przyswajania i odkładania tłuszczu w komórkach. Ponadto mają wpływ na pracę i stan układu krwionośnego, obniżają bowiem poziom cholesterolu, zapobiegając tym samym miażdżycy i nadciśnieniu. Witamina E, zwana witaminą młodości, jest naturalnym antyutleniaczem, który chroni przed utlenianiem się wolnych rodników, co bezpośrednio związane jest z procesem starzenia się organizmu. Jej prawidłowy bilans odpowiada za dobry stan wzroku, wpływa na zdolność koncentracji i pracę mięśni szkieletowych oraz układu krwionośnego. Jej niedobory powodują szybsze starzenie się skóry, wolniejsze gojenie ran, mogą także prowadzić do chorób immunologicznych i onkologicznych. Potas wpływa na dobrą pamięć, ponieważ bierze udział w procesach przewodzenia impulsów w układzie nerwowym. Jego niedobór może powodować uczucie osłabienia, bóle w stawach, pogorszenie stanu cery, czy próchnicę i zapalenie dziąseł. 

Właściwości prozdrowotne

Ocet jabłkowy ma bardzo korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Dowodem na to są nie tylko praktyki związane ze stosowaniem go jako leku w czasach starożytnych i w medycynie ludowej, ale także badania naukowe. Angielscy klinicyści odkryli, że specyfik ten wpływa na lepsze przyswajanie cukrów u osób cierpiących na cukrzycę typu 2, a także podnosi stężenie frakcji „dobrego” cholesterolu HDL, obniżając poziom trójglicerydów. Współcześnie coraz więcej osób, w tym dietetyków, zachęca do spożywania octu jabłkowego jako suplementu diety. Wpływa on na poprawę stanu zdrowia osób chorujących na dolegliwości alergiczne, zapalenie stawów, grypę, dnę moczanową, pomaga w bólu gardła, leczy trądzikowe stany zapalne, łagodzi zgagę, poprawia samopoczucie u ludzi skarżących się na zespół chronicznego zmęczenia. Kwas octowy, poza tym że obniża poziom węglowodanów i „złego” cholesterolu we krwi, znacznie przyczynia się do utraty wagi, stąd w oparciu o jego działanie powstała dieta z wykorzystaniem octu jabłkowego.

Badania prowadzone u osób cierpiących na nadwagę wykazały, że codzienne spożywanie octu już po 12 tygodniach przyczynia się do spadku masy ciała i redukcji tkanki tłuszczowej zwłaszcza z okolicy brzucha. Ponadto działanie tego preparatu uniemożliwia efekt yo-yo, ponieważ hamuje wtórne gromadzenie się tkanki tłuszczowej w organizmie. Ocet jabłkowy ma także wpływ na pracę całego układu pokarmowego. Jego korzystne właściwości polegają na poprawie procesu trawienia przez przyspieszenie syntezy enzymów trawiennych i zwiększenie wydzielania soków żołądkowych, ponadto związki w nim zawarte, głównie pektyny regulują perystaltykę jelit. Kwas octowy kontroluje równowagę zasadowo-kwasową organizmu, która często zostaje naruszona podczas stosowania różnego rodzaju głodówek i diet odchudzających. 

Dieta octowa

Ocet jabłkowy, znany ze swoich prozdrowotnych właściwości, cieszy się największą popularnością, jako
główny składnik diety odchudzającej. Regularne spożywanie go w niewielkich ilościach przyspiesza metabolizm, reguluje pracę układu pokarmowego, intensyfikuje spalanie tkanki tłuszczowej i zapobiega jej wtórnemu odkładaniu się. Ten ostatni aspekt jest kwestią dość istotną, bowiem wiele diet odchudzających, które polegają jedynie na redukcji przyswajanych kalorii, po zakończeniu prowadzi do ponownego wzrostu wagi, kiedy osoba zaczyna jeść normalnie. Odchudzanie z octem musi jednak przebiegać z uwzględnieniem rozsądnych zaleceń, należy zrezygnować z potraw bardzo tłustych i słodkich, a zwiększyć ilość spożywanych warzyw i owoców. Powinno się zwiększyć także ilość wypijanej wody do dwóch, trzech litrów dziennie. Dietę można wesprzeć aktywnością fizyczną i rezygnacją z jedzenia przed snem.

Trzy razy
dziennie – rano na czczo, przed obiadem oraz wieczorem tuż przed snem – należy wypijać roztwór octu jabłkowego z wodą. W szklance wody rozpuszcza się dwie łyżki stołowe octu. Początkowy spadek masy ciała związany jest z odwadnianiem się organizmu, natomiast po kilku tygodniach zauważa się redukcję tkanki tłuszczowej. Co pewien czas należy robić tygodniową przerwę, aby nie nadwerężyć stanu żołądka. Nie wolno także przekraczać zalecanych dawek lub głodować. W trakcie prowadzenia diety należy obserwować swój organizm, a wszelkie niepokojące objawy zgłaszać lekarzowi, może się bowiem okazać, że układ pokarmowy danej osoby nie toleruje większych ilości kwasu octowego. Należy także pamiętać o ograniczeniu spożywania soli podczas stosowania diety octowej.

Praktyczne stosowanie octu jabłkowego

Profilaktycznie dorośli powinni pić dwa razy dziennie napój przygotowany z połowy szklanki ciepłej, przegotowanej wody z dodatkiem 2–4 łyżeczek octu jabłkowego i dwóch łyżeczek miodu. Dla dzieci specyfik przyrządza się, rozpuszczając w pół szklanki wody jedną łyżeczkę octu i dwie łyżeczki miodu. Roztwór pije się bezpośrednio przed posiłkiem małymi łyczkami. Aby pobudzić trawienie zaleca się wypić pół szklanki wody gazowanej z łyżką octu po spożyciu ciężkostrawnego posiłku. Ocet jabłkowy stosowany jest w profilaktyce miażdżycowej oraz przez osoby cierpiące na anemię. Ponadto preparat obniża gorączkę i wzmacnia układ odpornościowy w czasie grypy lub przeziębienia. Działa korzystnie na ból gardła, wspomaga leczenie anginy i łagodzenie objawów astmy, zapobiega osadzaniu się kamienia nazębnego. Ma także działanie uspakajające, czym nadaje się do picia przed snem u osób cierpiących na bezsenność. Ocet należy pić w małych ilościach, duże bowiem mogą uszkodzić śluzówkę układu pokarmowego. Z tego samego powodu spożywanie go nie jest zalecane osobom cierpiącym na wrzody czy zapalenie żołądka.

Praktyczne stosowanie octu jabłkowego wewnętrznie:
  • by złagodzić ból gardła, należy jamę ustną płukać co godzinę roztworem octu jabłkowego z przegotowaną wodą w stosunku 1:3 (szklanka octu na 0,7 litra wody);
  • by uporać się z kaszlem, należy przygotować syrop, miesza się świeży sok z połowy cytryny z taką samą ilością octu, łyżką miodu akacjowego i łyżeczką gliceryny, miksturę pije się co dwie godziny po jednej łyżce, trzeba ją spożyć w przeciągu 14 godzin, syrop z octu przynosi ulgę także przy zapaleniu tchawicy i kokluszu;
  • by wyleczyć katar, zaleca się picie trzy razy dziennie płynu sporządzonego ze szklanki gorącej wody z łyżeczką octu;
  • w profilaktyce kataru siennego (alergicznego), należy przed snem pić mieszaninę złożoną z wody mineralnej, łyżeczki octu i dwóch łyżeczek miodu akacjowego, profilaktykę można uzupełnić miodem rozmarynowym lub tymiankowym jedzonym między posiłkami;
  • podczas anginy zaleca się płukanie gardła cztery razy dziennie roztworem sporządzonym z dwóch łyżeczek octu jabłkowego rozpuszczonych w szklance z ciepłą wodą, można dodać miód, gardło płucze się powoli i delikatnie, następnie roztwór należy połknąć;
  • przy astmie należy robić okłady na klatkę piersiową i plecy lnianą szmatka nasączoną czystym octem jabłkowym, jeśli chory ma delikatną skórę, ocet można wymieszać z naparem z kwiatu lawendy;
  • przy wysokim ciśnieniu szklankę wody z jedną łyżeczka octu pije się trzy razy dziennie;
  • osobom cierpiącym na bezsenność poleca się picie rano i wieczorem po posiłku pół szklanki wody z łyżeczką octu i miodu;
  • przy zaburzenia natury psychicznej, takich jak lęki lub depresje, powinno się codziennie wypijać napar z tarniny z dodatkiem łyżeczki octu jabłkowego;
  • na bóle głowy pomaga kompres z gazy namoczony w roztworze zrobionym z dwóch łyżeczek octu i dwóch miodu zmieszanych w szklance zimnej wody, kompres można kłaść na czoło lub na kark;
  • zapalenie migdałków łagodzi płukanie jamy ustnej co godzinę roztworem sporządzonym z jednej łyżki octu jabłkowego, którą miesza się z jedną łyżką miodu w szklance przegotowanej wody;
  • nudności i mdłości powinny ustąpić po wypiciu połowy szklanki przegotowanej wody z łyżeczką octu jabłkowego.

Jak przygotować ocet jabłkowy

Ocet można nabyć w sklepie spożywczym, ale najlepsze właściwości będzie miał taki, który zostanie przygotowany samodzielnie ze świeżych owoców i bez dodatku konserwantów. Jest kilka przepisów na wykonanie specyfiku w domowych warunkach.
  1. Należy wziąć kilka jabłek, umyć je, pokroić na małe kawałeczki razem ze skórką i gniazdami nasiennymi. Następnie wsypuje się je do słoika i zalewa przegotowaną wodą z dodatkiem cukru, w proporcji jedna łyżeczka cukru na jedną szklankę wody. Naczynie należy zamknąć gazą i odstawić na cztery tygodnie, aby owoce sfermentowały. Od czasu do czasu płyn miesza się drewnianą łyżką, a kiedy przestanie się pienić przelewa się go przez gazę do butelek i odstawia w zimne miejsce.
  2. Kilogram jabłek należy zetrzeć na tarce wraz ze skórką i gniazdami nasiennymi. Owoce zalewa się litrem wody i słodzi miodem lub cukrem (około 200 g). Następnie dodaje się 20 g drożdży i 40 g pokruszonego chleba razowego. Słoik zamyka się obwiązując płótnem i ustawia w ciepłym, ciemnym miejscu na około 30 dni. Co jakiś czas masę należy zamieszać drewniana łyżką. Gdy płyn jest gotowy rozlewa się go do butelek.
  3. Kilogram jabłek po umyciu należy pokroić i zmacerować w sokowirówce. Następnie masę jabłkową zalewa się pięcioma szklankami wody, dodaje się do niej kawałek razowego pieczywa, 100 g cukru i 10 g drożdży. Masa powinna zostać umieszczona w słoiku przewiązanym gazą i zostawiona na 10 dni w chłodnym miejscu. Trzy razy w ciągu każdego dnia należy ją zamieszać drewnianą łyżką. Następnie ciecz należy zlać odsączając ją od miąższu owoców, można na tym etapie specyfik dosłodzić. Następnie na 45 dni znów należy słoik odstawić, aby zaszły procesy fermentacji, po tym czasie ocet jest gotowy.             
Źródło: http://www.ocetjablkowy.com.pl/